Пръстен на Пилат Понтийски

5 декември 2018, 18:34

По време на разкопки в Иродион, близо до Йеруасалим, е бил намерен пръстен на Пилат Понтийски. Това съобщи израелският ежедневник „Haaretz“. Находката може да даде друго важно потвърждение за историческата автентичност на Евангелията.
Иродион, дворец и същевременно крепост, бил построен от Ирод Велики малко преди раждането на Христос, на няколко километра южно от Йерусалим. Цитаделата се виждала както от Йерусалим, така и от Витлеем. Според Йосиф Флавий в нея е погребан Ирод. През 71 г. сл. Хр. крепостта била разрушена от римляните при потушаване на въстанието на евреите.
Първите разкопки са направени през 1960 г. от италианския францисканец Вирджилио Корбо. След Шестдневната война през 1967 г. Израел поема контрола на археологичеките разкопки. В края на 60-те години проф. Гидеон Форстер от Еврейския университет в Йерусалим намира пръстен с печат, чийто надпис е разчетен едва днес. Той носи името на римския префект Пилат Понтийски, който има ключова роля в страданията и смъртта на Исус Христос. Находката се свързва с него, тъй като името не е типично за региона и исторически не е известен друг носител на името през тази епоха, обяснява проф. Дани Шварц от същия университет.
През 1961 г. е открит надпис в Кесария Маритима, идентифициращ Пилат Понтийски като Praefectus Iudaeae. Оттогава няма съмнение, че той действително е съществувал.
Тацит посочва Пилат като прокуратор, Евангелията го наричат на гръцки Heghemon, както били наричани висшите имперски служители. Така че е възможно да е бил префект или прокуратор.

(katholisches.info)

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар