След сделката на Ватикана с Китай: Двама легитимни епископи принудени да подадат оставка!

18 декември 2018, 14:23

По информация на „AsiaNews“ двама католически епископи от подземната Църква в Китай, която винаги е била в общение с Рим, били принудени да отстъпят местата си в името на папата на други двама епископи от патриотичното обединение. Двамата епископи, свързани с режима, са екскомуницирани от Ватикана, но след споразумението от септември са рехабилитирани. Епископ Винсънт Гуо Шидзин, който е принуден да подаде оставка, е бил арестуван два пъти през последните две години и отвеждан на неизвестно място – популярен метод в Китайската народна република за оказване на натиск, сплашване и превъзпитание на противниците на режима.
Епископ Гуо бил повикан от архиепископ Клаудио Мария Чели, ръководител на ватиканската делегация, подготвила и подписала споразумението от името на папата. Чели му връчил писмо от държавния секретар кардинал Пиетро Паролин и кардинал Фернандо Фелони, префект на Propaganda Fide, с което го призовавали да отстъпи ръководството на епархия Миндонг на Жан Силу. Чели подчертал, че папа Франциск очаквал оставката му като „жест на послушание“. Той трябвало да направи „жертва за цялата институция на китайската църква“.
На срещата бил поканен и епископ Питър Джуан Яянжан. Той също трябва да подаде оставка като епископ на Шанту. Мястото му ще бъде заето от верния на режима Джоузеф Хуанг Бинджанг.
Според AsiaNews съобщението натъжило много свещеници и миряни. Досега един партиен епископ, който се помирявал с Рим и получавал признание от Светия престол, се подчинявал на епископа от подземната църква и ставал негов помощник епископ. „Сега се случва обратното“, пише AsiaNews.
Одобреният от Рим път има и друго препятствие за засегнатите. След оставката си епископите могат да станат помощник епископи само с разрешението на комунистическото правителство и подчинения му епископски съвет. Те са зависими от тези, от които досега са успявали да стоят далеч с големи жертви.
Кардинал Дзен каза още преди подписването на споразумението, че с него Ватикана предава вярната на Рим подземна Църква на режима.

На снимката: Архиепископ Чели с двамата китайски епископи, които трябва да отстъпят местата си на партийни епископи (katholisches.info)

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар