200 години от създаването на песента „Тиха нощ“

23 декември 2018, 19:47

Повече от 2 милиарда души пеят на Бъдни вечер песента „Тиха нощ, свята нощ“ на над 300 езика. ЮНЕСКО е обявила песента за духовно културно наследство.
„Тиха нощ, свята нощ“ се ражда през 1818 г. в трудно време. Страданията на хората, причинени от войните на Наполеон и лошите реколти след „годината без лято“, били страшни. Хората в Лауфен, в който се включвал и Обернсдорф, били поразени от още един удар на съдбата. Градът бил отделен от великите сили и през него минавала държавната граница. Разделени били цели семейства. В селото, изпитвано от страдание, пристигнал като енорийски викарий Йозеф Мор.
Приветливият нов свещеник бил одобрен незабавно. Той се сприятелил бързо с органиста на църквата „Св. Никола“, Франц Ксавел Грубер, който свирел тук и в съседното село Арнсдорф, където същевременно бил и учител. По Коледа се случила още една беда – органът на църквата не можел да свири. Двамата сърцати мъже единодушно решили въпреки обстоятелствата да подарят на бедните лодкари красив празник. Йозеф Мор си спомнил, че преди две години, в предишната си енория в Мариапфар, бил съчинил едно стихотворение, а Франц Ксавер Грубер композирал подходяща мелодия за него. И така, „Тиха нощ, свята нощ“ прозвучала за първи път на Бъдни вечер, в църквата „Св. Никола“ в Оберндорф. Никоя друга коледна песен не докосва хората толкова, колкото нея. Появила се от нищетата, тя носи надежда и мир.
Община Оберндорф осъзнава огромната си отговорност и пази това наследство с подобаващо уважение. По повод 200-годишния юбилей през тази година районът „Тиха нощ“ и мемориалният параклис в центъра му са обновени. В музея може да се проследи историята на създаването на песента, разпространението й в целия свят, времето и обстоятелствата, при които се е появила.
Църквата „Св. Никола“, в която се състояла премиерата на „Тиха нощ“, много пъти ставала жертва на наводнения от Залцах – най-дългият и пълноводен приток на Ин. Тя била толкова силно повредена, че през 1913 г. в крайна сметка се наложило да бъде разрушена. На същото място от 1924 до 1936 г., в крайно тежки политически и икономически условия, бил издигнат параклис в памет на посланието за мир, носено от песента.

Подбор и превод: catholic-news.bg
На снимката: Параклисът в Оберндорф

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар