Купич отрича връзката между жертвите на сексуално насилие и хомосексуалността

20 февруари 2019, 14:18

Американският кардинал Блез Купич, който е назначен от папа Франциск за един от организаторите на срещата на епископите на високо равнище в Рим, отново предизвикал объркване вчера, по време на пресконференция в Рим. Той не отрекъл твърдението на журналисти за факта, че повече от жертвите на сексуално насилие са от мъжки пол, но отказал да установи връзка с хомосексуалността.
Тогава Едуард Пентин от „National Catholic Register“ задал въпроса защо при жертвите на сексуално насилие вече не се говори за семинаристите и младежите, с които е злоупотребявано. Архиепископ Шиклуна, един от организаторите на конференцията, обяснил, че искали да се концентрират върху непълнолетните, така че участниците да можели да научат нещо от това. Но въпросът за семинаристите, които също са били изнудвани, не бил обсъден.
Журналист от CNN споменал и новата книга от френски автор, който твърди, че 80% от свещениците са хомосексуални и имат връзки помежду си или с проституиращи мъже. Купич не пожелал да потвърди тези цифри, докато няма доказателства за тях.
През лятото, когато бе обявен скандала за сексуално насилие, свързан с бившия кардинал Теодор МакКарик, Купич заявил пред семинаристи, че Църквата имала „по-важен дневен ред“, като грижата за болни и бездомни. Както съобщава „Chicago Sun Times“, това изказване предизвикало сред участниците учудване и клатене на глави.

(kath.net)

Новини: NN

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар