Жертвите на сексуално насилие настояват за „нулева толерантност“ към извършителите

20 февруари 2019, 23:07

Ден преди началото на срещата във Ватикана за закрила на децата жертвите на сексуално насилие призоваха Църквата за прилагане на „нулева толерантност“ спрямо сексуалното насилие от свещеници. Това трябва да важи както за извършителите, така и за висшестоящите, които са прикривали техните престъпления, потвърди още веднъж основните искания на асоциациите на жертвите американският психотерапевт Питър Айсли, основател на организацията „Ending Clergy Abuse“, на пресконференция в Рим. Това включва също предаването на обвиняемите на държавните власти. Такова решение трябва да има в края на срещата на председателите на епископските конференции за сексуалното насилие.
„Папата може да го нареди“, казва Айсли. Франциск бе толкова смел да отиде в арабския свят или да осъди окончателно смъртното наказание в Катехизиса. Затова представителите на жертвите попитали Франциск кога ще даде ясни правила за „нулева толерантност“.
Организаторите от Ватикана на върха срещу насилието поискаха да се срещнат в сряда вечерта с представители на асоциациите на жертвите. Те изискали предварително такава среща. Въпреки това реализацията й останала дълго време неизвестна, преди да бъде потвърдена в понеделник във Ватикана.
Във вторник вечерта дългогодишната ръководителка на американската мрежа за жертви на сексуално насилие (SNAP), Барбара Дорис, поиска от папа Франциск да отстрани публично извършителите от техните длъжности и също така да огласи кой прикрива криминалните им дела. „Той трябва да назове титлите, заплатите и работните им места“, заяви Дорис на пресконференцията, организирана от международната женска организация „Voices of Faith“.
Германската учена Регина Франкен-Венделсдорф заявява, че Църквата трябва да промени становището си за изнасилването и сексуалното насилие: „Това не е грях, а криминално деяние.“ Епископите трябва да разберат, че те „не са част от решението, а от проблема“.
Малко се надява на резултатите от срещата и ирландката Мери Колинс, жертва на насилие, говорителка на жертвите, подала оставка през 2017 г. като член на папската комисия за защита на децата. Та казва в сряда пред „Wiener Zeitung“: „Не съм много оптимистично настроена. Но срещата има потенциал да се превърне в повратна точка, ако участниците се възползват от възможността.“ Много от църковните лидери обаче виждали в жертвите, които са поискали да говорят, врагове на Църквата. „Те не разбират, че ще получат уважение, ако накрая решат въпроса последователно.“

(kath.net)

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар