Въвеждащо изказване на папа Франциск в началото на срещата за сексуалните злоупотреби с малолетни

21 февруари 2019, 12:12

Днес сутринта в аулата на Синода във Ватикана започна четиридневна среща, свикана от папа Франциск, посветена на кризата със сексуалните злоупотреби срещу малолетни от страна на представители на клира. В началото на събитието папата направи кратко въвеждащо изказване. Предаваме в превод думите му:

„Скъпи братя, добър ден!
Изправени пред бича на сексуалното насилие, извършено от хора в Църквата спрямо малолетни, сметнах за нужно да се обърна към вас, патриарси, кардинали, архиепископи, епископи, религиозни настоятели и отговорни лица, за да можем всички заедно да се вслушаме в Светия Дух и водени от Него да чуем вика на малките, които искат справедливост. Нашата среща е натоварена с тежестта на пастирската и църковна отговорност, която ни задължава заедно да обсъдим – в синодален, искрен и задълбочен дух – как да се справим с това зло, което засяга Църквата и човечеството. Светият Божи народ ни гледа и очаква от нас конкретни и ефикасни мерки, а не прости и пресметнати присъди. Иска от нас конкретност.
Затова, нека започнем този наш път, въоръжени с вярата и с духа на максимална parresia, смело и конкретно.
В добавка към това, позволете ми да споделя с вас някои важни критерии, формулирани от различните комисии и епископски конференции – тези неща идват от вас, направих нещо като списък… Става дума за насоки, които да подпомогнат нашия размисъл – сега ще ви бъдат раздадени. Те са проста отправна точка, която идва при нас и се връща до вас, и които няма да пречат на креативността, която се изисква за тази среща.
Също от ваше име бих желал да благодаря на Папската комисия за закрила на малолетните, на Конгрегацията за доктрината на вярата, както и на членовете на организационния комитет, за страхотната работа, свързана със сериозния ангажимент да бъде подготвена тази среща. Много ви благодаря!
Накрая, моля се Светият Дух да ни подкрепя през тези дни и да ни помогне да превърнем това зло във възможност за разкаяние и пречистване. Нека Дева Мария осветява пътя ни в търсене как да се погрижим за тежките рани, които пефодилският скандал причини както на малките, така и на вярващите. Благодаря.“

Източник: Светият Престол
Превод от италиански: www.catholic-news.bg

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар