„Заедно с Дева Мария, за да преборим кризата в Църквата“

22 февруари 2019, 11:00

Както съобщихме по-рано, група миряни католици протестираха мълчаливо, с броеници в ръка, пред базиликата „Сан Силвестро“ в Рим в навечерието на ватиканската среща на епископите, посветена на насилието над малолетни. По-долу публикуваме изявлението на поляка Аркадиуш Стелмач по време на пресконференцията след протеста.

„Идвам от Полша – страната, която дължи съществуването си на Католическата Църква. Идвам от страна, която, по силата на кралски акт, е обявила Блажена Дева Мария за Царица на Полша.
Подобно на целия католически свят, ние, поляците, скърбим за състоянието на Църквата и християнската цивилизация. Да, Църквата и християнската цивилизация бяха разбити през последните петстотин години от гностицизма и егалитарната революция.
Днес сме свидетели на драматична борба между революция и контра-революция в Църквата.
Виждаме как червеният дракон под нова форма – неокомунизъм или неомарксизъм, коварно притиска Църквата, осъществявайки в Нея непознато досега опустошение.
За съжаление, дори моята любима Полша не е свободна от този бич. Ние сме жива част от Католическата Църква. Борим се с кризата във вярата, намираща израз в спад на свещеническите звания, отказ от религиозни практики – най-вече сред младите хора, в бича на неморалното, промотирането на хомосексуалността и „джендър“-идеологията. За съжаление нашите семинаристи и университетски преподаватели са завладени от ужасната идеология на прогесивното, което ефективно подрива доктрината, дисциплината и пастирската работа в Църквата.
Преди година институтът „Отец Пьотр Скарга“, който представлявам, осъществи уникална за кампания Полша – “Semper Fidelis”, в защита на нерушимостта на католическия брак, както и в защита на Пресветото Тайнство. Тази акция бе израз на опасенията на полските католици по отношение на една неясна, а в резултат на това – опасна доктрина относно нерушимостта на тайнството Брак, съдържаща се в папския документ Amoris Laetitia. В резултат на това полските епископи получиха над 145 хиляди писма – огромната част от тях по традиционната поща. В тези писма полските вярващи отправяха призив към Епископската конференция в Полша да препотвърди учението на Църквата за нерушимостта на брака, както и да предпази от приемане на Светото Причастие от страна на разведени католици, които живеят в нов несакраментален съюз.
Тъжно е, че до момента не сме получили отговор от полските епископи за кампанията.
За съжаление изминалите месеци предоставиха нова информация за вземащите все по-големи размери криза и объркване в Църквата.
Писмата на архиепископ Вигано, разкриващи скандалите за сексуално насилие над деца и духовници, както и опитите за демократизиране и разбиване на йерархичната структура на Църквата предизвикаха големи притеснения.
За съжаление всичко това съвпада и с растящи яростни атаки срещу Църквата в Полша от страна на външни врагове. Тъжен пример в това отношение е филмът „Клир“, който представя един деформиран и едностранчив образ на Църквата като корумпирана организация.
Това толкова трагично положение в Църквата е призив към нас да бъдем верни на ясното традиционно католическо учение и доктрина. В Полша, моята страна, Божията Майка Блажена Дева Мария винаги е била почитана и винаги е била надежда в най-мрачните мигове от нашата история. Ето защо ние трябва да се уповаваме на Нея и да казваме: : „Credo in Unam, Sanctam Catholicam Ecclesiam“ („Вярвам в една, свята, католическа Църква“), и портите на ада няма да разрушат Църквата.“

Източник: LifeSiteNews

Новини: Коментари

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар