Събориха паметника на свещеника на „Солидарност“ Хенрик Янковски

22 февруари 2019, 11:23

В Гданск, Полша, трима мъже разрушили паметника на легендарния свещеник от „Салидарност“ Хенрик Янковски (1936-2010), обвиняван в сексуално насилие над малолетни. Полицията задържала варшавяните на възраст 39, 40 и 41 години през нощта срещу четвъртък на местопрестъплението. Това съобщава Радио Гданск, позовавайки се на силите на реда. Мъжете съборили статуята, издигната на една от улиците и поставили върху нея министрантски одежди и детско бельо.

Мъжете публикували в Интернет вероятно свои записи от събарянето на паметника. От месеци демонстранти редовно настоявали да бъде махната триметровата статуя заради твърденията, че Янковски е малтретирал сексуално деца. През декември жена докладва духовника за многократни сексуални посегателства срещу нея. Тя съобщава също и за своя приятелка, която забременяла по всяка вероятност от Янковски и се самоубила.
Известният свещеник отслужва на 17 август 1980 г. литургия пред главния вход на гданската корабостроителница с хиляди стачкуващи работници и подкрепя основаването на „Солидарност“. След това е забележителен пионер на опозицията срещу комунистическата държавна власт и заедно с това е изповедник на Лех Валенса, основател на „Солидарност“ и носител на Нобелова награда за мир. По времето, когато Валенса е държан месеци наред под домашен арест от комунистите, Янковски е негов говорител.
През 2004 г. диоцезът Гданск отстранява Янковски като предстоятел на църквата „Св. Бригита“ след антисемитски иязвления и обвинения в сексуално насилие над малолетни. Тази църква се смята за храм на „Солидарност“. Издигането на паметника е решено от общинския съвет през 2011 г. с голямо мнозинство. След смъртта си Янковски е критикуван заради комерсиализиране на името си – продавана е минерална вода, наречена на него. Той обаче отхвърлил плановете за свой парфюм, мобилна мрежа и верига от кафета.
В началото на декември „Gazeta Wyborcza“ публикува обширна статия за Янковски. В нея журналистката Божена Аксамит пише за светлите, но и за тъмните страни на свещеника, проличали, докато бил жив – антисемитизъм, склонност към лукса, сътрудничество с полските тайни служби и сексуална злоупотреба с малолетни.
В Полша, където 90% от населението са католици, постоянно се съобщава за обвинения на свещеници в сексуално насилие. Досега няма цялостна обработка от Църквата.

(katholisch.de)

Новини: NN

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар