Кардинал Купич предлага процедура за отстраняване на епископи

22 февруари 2019, 17:19

За първи път на срещата на върха за сексуалните злоупотреби са обсъдени конкретни правни предложения. Те трябва да позволяват отстраняването на епископи, които не са успели да се справят в работата с насилието. Американският кардинал Блез Купич от Чикаго представи днес план с дванадесет точки, който трябва да допълни и затегне съществуващите църковно-правни норми на този етап.
Според този план занапред митрополитът на дадена църковна провинция трябва да играе ключова роля в разследването срещу епископ и в особени случаи – при неговото отстраняване. В разследването той трябва да работи с компетентните несвещенослужители.
Според предложението на Купич митрополитът-архиепископ ще може да разследва всеки епископ от своята провинция, ако последният не се е справил със случаите на сексуално насилие или самият той е бил извършител. Условието е да са представени достоверни твърдения и конгрегацията за епископите във Ватикана да е съгласна с разследването. Съгласно предложението митрополитът трябва да изпрати резултатите от разследването в Рим. В зависимост от случая папата може да разпореди отстраняването на епископа.
Ако самият митрополит е под подозрение, че е извършил сексуално насилие или не е успял да се справи с насилието в диоцеза, според предложението на Купич разследването трябва да се поеме от най-възрастния епископ в църковната провинция.
Правилата, вдъхновени от Купич са допълнение на папското писмо „Come una madre amorevole“ (Като любяща майка) от юни 2016 г. Тогава Франциск постанови, че епископи ще бъдат освобождавани от Ватикана или принудени да подадат оставка дори в случаи на небрежност в работата със сексуални злоупотреби. Но за прилагане на тези норми засега липсват конкретни разпоредби за прилагане.
Жертвите на насилие от години настояват за реформа на църковното право, която да позволява отстраняването на епископ поради пренебрегване на задълженията му за надзор. По този начин трябва да се наложи задължение за отговорност на църковните предстоятели.

(katholisch.de)

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар