Блажени Марко от Авиано

13 август 2019

Днес възпоменаваме блажени Марко от Авиано (1631-1699), свещеник-капуцин, който се слави като пазител и спасител на християнството. По времето на втората обсада на Виена от турците той бил съветник и духовен водач на император Леополд І, а също и папски пратеник.
Той сплотил съюзниците Карл V Лотарингски и Ян ІІІ Собиески. Въодушевените му проповеди мотивирали и вдъхновили войниците. Сутринта на 12 септември 1683 г., преди битката за Виена бл. Марко отслужил Светата Литургия на хълма Каленберг. След това повел войниците с високо вдигнат кръст.
До 1689 г. той участвал като проповедник и пастир в походите срещу турците.
Винценц Оскар Лудвиг, автор на описанието на живота и дейността на Марко Д`Авиано, му посвещава през 1935 г. и химн, който е озвучен от композитора Макс Егер. В него изпъква фигурата на блажения, която познаваме от иконите с неговия лик: „в бедното расо на св. Франциск, благослаславящ с кръста извежда на паша Христовите овчици от гроба на греховете“ и решаващата му роля сред войниците и командващите като духовен пастир – „на слабите помага, великите поучава, молещ увещаващ, непоколебим води душите към Христос цар; премахва раздора, укрепва колебливите, разбужда с пламенни думи…“.
Блажени Марко е погребан в капуцинската църква в центъра на Виена, а в своеобразна ниша в стената на църквата отвън се издига внушителният му паметник, в основата на който са гравирани думите „Душата на освобождението на Виена – 12 септември MDCLXXXIII“.
Марко Д`Авиано, който е покровител на капуцините, служещи в България, е обявен за блажен на 27 април 2003 година.

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар