Папата: Да строим мостове с тези, които не вярват или които имат верую различно от нашето

8 ноември 2019, 19:58

Темата за катехизиса на 34-та генерална аудиенция на папа Франциск тази сряда бе : „За Тогова прочее, Когото вие, без да знаете, почитате, за Него аз ви проповядвам. Павел на ареопага – пример за инкултурацията на вярата в Атина“.
Франциск разглежда откъса от „Деяния на апостолите“, в който е описано как апостол Павел в очакване на Сила и Тимотей в Атина „възмущаваше се духом, гледайки тоя град, пълен с идоли“ и беседва с хората, „с които се случеше“, с евреи, набожни, епикурейски и стоически философи.
Папата сочи примера на апостола за известяване на вярата не като атакува другите, а „като понтифик, строител на мостове“, позовавайки се на забелязания от него жертвеник с надпис „на незнайния Бог“. По този начин той им говори за христинското откровение, за Твореца, спасението и съда. Въпреки че със смъртта и възкресението на Христос, той се натъква на подигравки и присмех, „мисията му не остава безплодна, някои се отварят за вярата, така че Евангелието може да пусне корени и в Атина“.
Папата призова накрая: „Да молим Светия Дух да ни учи да строим мостове с културата, с тези, които не вярват или с тези, които имат верую различно от нашето. Да го помолим за способността деликатно да осъществяваме посланието на вярата и да обръщаме към онези, които са в неведение за Христос, контемплативен поглед, подбуден от любов, която стопля и най-закоравялото сърце.“

Новини: Ватикана

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар