10 държави подкрепят протеста на САЩ срещу конференцията на ООН в Найроби

20 ноември 2019, 21:03

Десет държави подписаха заявление на американското правителство, в което се критикува дневния ред на конференцията за населението, проведена в Найроби от 12 до 14 ноември. Подписалите подчертават, че декларациите, приети на конференцията, нямат нормативно значение.
В заявлението, подписано от Египет, Беларус, Бразилия, Хаити, Либия, Полша, Сенегал, Сейнт Лусия, Уганда и Унгария, освен това се отбелязва, че не съществува право на аборт. Международното право гласи, че всеки има право на живот, се казва в документа във връзка с член 3 от Всеобщата декларацията за правата на човека. Заявлението е представено на конференцията на 14 ноември.
Конференцията е организирана от Световния фонд за населението на ООН (UNFPA) и правителството на Дания като продължение на срещата на върха за населението в Кайро преди 25 години. В подготовката са участвали правителствата на други държави, които също се застъпват за либерални разпоредби за аборт. Сред тях са Канада, Исландия, Финландия, Ирландия, Австралия и Италия. Партньори на конференцията са били компании като Байер и Дженерал Електрик и фондациията Форд фондейшън.
Организации в защита на живота били изключени от участие още в началото, дори онези, които са акредитирани към ООН.
Изявлението на правителството на САЩ повдига тези възражения още от подиума на конференцията и настоява за повече прозрачност и приобщаване, както и ясни критерии за достъпа на граждански организации.
Подписалите се държави критикуват едностранчивото фокусиране върху определени аспекти на програмата за действие на конференцията за населението в Кайро, която не отговаря на намеренията на всички държави-членки. Отправен е упрек към организаторите на конференцията за използването на нееднозначни фрази и изрази, чието съдържание не се разбира единно на международно равнище и пренебрегва резервите и съображенията, изложени на конференцията в Кайро. На първо място те посочват термина „сексуално и репродуктивно здраве и права“. Те заявяват, че под това наименование активно може да бъде популяризиран и абортът.

(kath.net)

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар