Свети Климент І

23 ноември 2019, 15:09

Днес възпоменаваме свети Климент Римски, папа. Той бил след Петър и Лин третият, а според други четвъртият епископ на Рим. Познавал се лично с апостол Павел и слушал с ушите си проповедите на апостолите и виждал с очите си техните предания.
Роден е около 50 г. в Рим и починал през 97 (или 101) г. в Херсон, Украйна.
Като млад учен той търсел доказателство при философите за безсмъртието на душата. Намерил го, докато слушал проповед на апостол Варнава, която го обърнала във вярата. Бил кръстен от Варанава. Петър го назначил за водач на римската общност. След смъртта на Петър той не пожелал да приеме избирането си на негово място и го предоставил първо на Лин, а след това на Анаклет. През 88 г. бил призован да поеме длъжността, която изпълнявал до 97 г. според ранните папски указатели, когато загинал като мъченик.
Климент е смятан за автор на двете климентински писма, първото от които е адресирано до общността в Коринт и се състои от 65 глави, а второ е един вид подробна проповед. До ІV в. тези послания се считали за канонична книга на Библията, а днес се разглеждат като доказателство за ранното централно място на епископа на Рим. Писмата са важен информационен източник за живота, учението и организацията на ранната християнска църква и утвърждават Климент като един от апостолските отци. Те са свидетелство за Климент като насърчаващ мира християнин с авторитет, в името на Римската църква. Автор на първото писмо действително е Климент. До V в. ръкописът бил четен понякога в някои общности по време на литургията, а до около 170 г. – редовно на неделната литургия в Коринт, както и другаде. Сирийската църква го причислила към Свещеното писание, в останалите региони то няма канонично значение. Днес се смята, че второто писмо, приписвано на Климент, е от друг автор заради различния стил в сравнение с този в първото, което е автентично.
Император Траян заточил Климент заедно с много други християни на принудителна работа в мраморните кариери в Херсон – днес руини край Севастопол – където всички страдали силно поради липсата на вода. Климент, обединен в молитва с другите християни, забелязал агне, което риело с десния си крак земята. Започнал да копае на това място и там рукнал извор. След това чудо много хора поискали да бъдат кръстени. Уведоменият за случилото се Траян заповядал Климент да бъде хвърлен в морето със завързана на врата котва, а всички християни да бъдат избити. На мястото, където потънал Климент се появил мраморен храм, в който се съхранявали костите му. Всяка година в деня на неговата смърт морето по необясним начин се разделяло, така че поклонниците можели да отидат на гроба му. Разказва се, че веднъж едно малко дете останало в храма и на следващата година било намерено невредимо.
Според легендата светите братя Кирил и Методий намерили костите на Климент в Черно море край Херсон и ги подарили на папа Адриан ІІ като реликва. Те били тържествено погребани в църквата „Сан Клементе“, издигната според преданието над бащиния дом на Климент. В същата църква е погребан и св. Кирил.
Св. Климент І е призоваван при опасности от вода, при детски болести. Покровител е на моряците. Патрон е на п-в Крим, на римо-католическа епархия Саратов в Русия и на други градове.

Подбор и превод: catholic-news.bg

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар