Когато църкви се превръщат в джамии, медитационни центрове, кафенета или руини (2)

28 ноември 2019, 17:59

Съдбата на старинната църква „Санта Мария делла Мизерикордиа“ във Венеция

Църквата „Санта Мария делла Мизерикордиа“ (Santa Maria della Misericordia) във Венеция датира от Х век. Първоначално била предоставена на еремити, по-късно – на августинци. В нея се съхранявали ценни произведения на изкуството. Била спасена от разрушаване по времето на Наполеон, а в края на ХІХ в. – от превръщането й в протестантска църка. Последната света литургия в нея е отслужена на 17 август 1967 година. С указ, подписан на 28 март 1973 г. от тогавашния патриарх Албино Лучани (бъдещият папа Йоан Павел І), църквата е десакрализирана, продадена и превърната от поредния й собственик в склад и магазин за сувенири.

Камбанарията е наета за метеорологични и астрономически наблюдения. Страничните помещения са пригодени за туристически стаи. От 2016 църквата се управлява от Valorizzazioni Culturali | Art-Events, която я превръща в пространство за изложби и партита.

На биеналето във Венеция през 2015 г. църквата е предоставена за павилион на Исландия и в нея е инсталирана творбата на швейцарския художник Кристоф Бюхел, озаглавена „Първата джамия в историческия център на Венецеия“. В нея имало истинско място за поклонение на мюсюлмани с михраб (ниша в стената, показваща посоката към Мека), стая за измиване в презвитерия, голям килим на пода, стихове от Корана по стените, а вместо съдове за светена вода – рафтове за обувки. Посетителите трябвало да се събуват, преди да влязат вътре. Президентът на мюсюлманската общност в Исландия представял джамията като проект за диалог и разбирателство. В сакристията – поставка с книжки и постери за петте златни правила на исляма и съвети как се става добър мюсюлманин.
След подадена жалба полицията на Венеция налага закриване на павилиона поради административни нарушения при изпълнение на художествената инсталация.

(Следва)

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар