Свети Андрей Апостол – проповедник на Евангелието до последен дъх

30 ноември 2019, 16:43

Всичко започнало с Андрей. Той бил първият от обкръжението на Исус. Евангелието на Иван съобщава, че Андрей бил ученик на Иван Кръстител. Той присъствал на срещата на Иван Кръстител с Исус и веднага разбрал, че Исус не може да е обикновен човек. „Какво търсите“, обърнал се Исус към Андрей и още един ученик на Кръстителя. Те го придружили и останали с него. А след това Андрей тръгнал и намерил брат си Симон, наречен по-късно Петър. Развълнуван му разказал за своята среща и заявил: „Намерихме Месия.“ Само за един ден той осъзнал за какво става въпрос.
Синоптичните Евангелия разказват тази история по-ралично. В тях Петър и Андрей заедно се срещнали с Исус. Не се съобщава някой от двамата да е бил ученик на Иван Кръстител. Но и в тях Андрей е от първите, които тръгват след Исус. Изненадващо обаче, това първенство не се запазило с течение на времето. Андрей не играел особена роля сред апостолите. Лидер станал Петър. Исус създал групата от Петър, Яков и Иван, които можели да споделят специални моменти с него, като преображението на планината Тавор. Андрей не бил сред тях.
Но рибарят от Генисаретското езеро бил верен последовател на своя Господ. След възкресението и възнесението на Исус Андрей странствал като мисионер – той проповядвал Евангелието в Мала Азия и Гърция, Армения и Грузия. Останал верен на Господ до смъртта си. В Ахая обърнал много хора към християнството. Сред тях била и жената на управителя на Егея, който принудил Андрей да принася жертва на боговете и така да признае тяхното съществуване. Андрей отказал. Управителят го осъдил на смърт на кръста. Когато водели апостола към мястото на екзекуцията, той видял кръста във формата на буквата „х“, но реагирал не със страх или ужас на инструмента за мъчение, а с радост, като казал: „Добре си ми дошъл, кръсте! Ти, който си осветен от тялото на Христос и украсен от крайниците му като с перли!“ За да се удължат мъките му, той не бил прикован, а привързан към кръста и така останал два дни жив на него. Апостол Андрей продължил да проповядва Евангелието и докато страдал, до последния си дъх. Възпоменаваме го на 30 ноември.

Превод: catholic-news.bg

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар