Първа литургия в „Св. Петър“ по обреда на Заир

1 декември 2019, 21:24

Папа Франциск отслужи Светата литургия на Първа адвентна неделя в „Св. Петър“ по „обреда на Заир“, по повод навършването на 25 години от основаването на конгоанската католическа енория в Рим. Конгоанската католическа общност, чието седалище се намира в църквата “Рождество Христово“ (на Piazza Pasquino), недалеч от площад „Навона“, е създадена през 1994 г. по желание на кардинал Фредерик Етсоу, архиепископ на Киншаса.
Заирският или конгоанският обред, одобрен от Конгрегацията за божествения култ и дисциплината на тайнствата на 30 април 1988 г. като „Римски мисал за епархиите на Заир“ (предишното име на Демократична република Конго), е адаптация към традиционния римски обред.
Мисалът е резултат от дълъг процес на инкултуриране на литургията, насърчаван от папите Павел VІ и Йоан Павел ІІ и очакван с надежда от епископите в Конго след литургичната реформа през 1969 година.
Текстовете и обредите са съобразени с африканската традиция. Подчертава се активното участие на общността, както на мъжете, така и на жените, и се изразява с ритмични движения и повдигане на ръце към небето. По време на „Слава във висините Богу“ свещениците танцуват около олтара. Много място е отделено на песните, които често се придружават от барабани и други традиционни инструменти. Четците молят свещеника за позволение и благослов, преди да отидат на амвона.
Сред най-важните особености в протичането на литургията са литаниите на светците в началото, призовават се и праведните предци, които са в общение с Бога; актът на покаяние и помирението са след проповедта и Веруюто, преди Евхаристичната молитва и Дароприношението.

(kath.net)

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар