Писмо от генералния викарий на Никополската епархия до верните и клира по повод кончината на †епископ Петко Христов

14 септември 2020, 15:30

Драги Отци и Сестри,
Скъпи братя и сестри,

С дълбока скръб ви съобщаваме, че след дълго боледуване тази сутрин на 14 септември в болницата в град Русе, (България) Бог повика при Себе Си нашият Никополски Епископ Монсиньор Петко Йорданов Христов.

Монсиньор Петко Христов е роден на 9 октомври 1950г. в село Велчево, област Велико Търново. Средното си образование получава в Строителния техникум в гр. Велико Търново със специалност “Строителство и Архитектура”.
На 17.04.1977 г. приема Свето Миропомазание от Негово Високо Преосвещенство Монсиньор Богдан Добранов в църквата “Свети Йосиф” в гр. София. Оттук започва и неговия път към Свещенството. Заедно с покойния вече Филип Романов, работят и се подготвят под ръководството на Отец Роберт Прустов и на Отец Франц Нонов и усвояват необходимия минимум знания за Свещеници. Когато са били вече достатъчно добре подготвени, те се обръщат за съдействие към Негово Високо Преосвещенство Монсиньор Самуил Джундрин, Никополски Епископ. Същият ги приема и прави всичко необходимо, за да се получи разрешението.
Петко Христов на 19.10.1985 г. приема дяконски чин.
На 15.12.1985 г. е ръкоположен за Свещеник от Негово Високо Преосвещенство Монсиньор Самуил Джундрин. До 20.06.1986 г. е помощник на Отец Филип Романов в Енория “Света Богородица” в гр. Белене, след което поема Енорията в с. Трънчовица до март 1992г., когато след смъртта на Отец Филип Романов е назначен за Енорийски Свещеник в Енория “Света Богородица” в град Белене.
Междувременно през 1990 г. дава първите си обети в Ордена на Францисканците – Конвентуалци, а няколко години по-късно – през 1993 г. на 15 декември полага вечни обети.
Монсиньор Петко Христов пристига през 1994 година в град Русе и на 6 януари 1995 година тържествено е хиротонисан от Негово Светейшество Йоан Павел II в Катедралата „Свети Петър“, във Ватикана за Епископ на Католическа Никополска Епархия, подкрепен с молитвата на хилядите верни от поверената му Епархия, които го очакват с вяра, обич и нетърпение.
На 25.01.1995 г. с Назначително Писмо № 001/25.01.95, в присъствието на Негово Високо Преосвещенство Монсиньор Марио Рици, Апостолически Нунций в РБългария, на Негово Високо Преосвещенство Монсиньор Самуил Джундрин, и на Енорийските Свещеници в Епархията е въведен в длъжността Никополски Епископ в Катедралния Храм “Свети Павел от Кръста” в гр. Русе, където се намира седалището на Католическа Никополска Епархия.

В Епископската конференция на България е председател на следните комисии:
• Комисия за Богупосветен живот и за Обществата с апостолски живот
• Комисия за Екуменизъм и единство между християните
• Комисия за социална дейност на Църквата

Монсиньор Петко Христов беше избран за Президент на „Каритас България“ на XVIII Национална конференция, състояла се на 1 декември 2001 г. в София. А от 1997 г. той е член на Управителния съвет на „Каритас Русе“.

Погребална Литургия за Монсиньор Петко Христов ще бъде отслужена в град Русе в катедралата „Свети Павел от Кръста“ на 19 септември, 2020 година, събота в 12 часа българско време.

Обръщаме се с молба към всички свещеници и сестри от Католическите Епархии на територията на Република България да отслужат Литургия за Монсиньор Петко Христов в Неделя на 20 септември 2020 г. И всички верни да подкрепят с молитва пътя на душата му.

Вечен покой дай му, Господи и нека вечната светлина да го озари и Господ Бог да го приеме в Своя дом!

Монсиньор Страхил Каваленов
Генерален Викарий

Източник: www.catholic-bg.org

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар