Софийската католическа енория „Св. Йосиф“ с призив към вярващите

16 септември 2020, 10:11

Софийската католическа енория „Св. Йосиф“ отправя покана към вярващите да се включат в събитията на 16 и 17 септември в София, свързани с пренасяне мощите на св. папа Климент и св. Потит Сердикийски. Припомняме, че след посещението на папа Франциск в България, Светият Престол обяви, че ще предаде мощи на двамата светци на Българската православна църква. Реликвите бяха посрещнати с тържествен камбанен звън от париарх Неофит на 27 февруари т. г. Тогава папският нунций монс. Анселмо Гуидо Пекорари ги предаде в ръцете на българския патриарх.
На 16 септември ще се състои официалната церемония и тържествата, посветени на пренасяне на светините от Софийската митрополия до античната църква „Света София“, където ще бъдат пазени и изложени за поклонение. В 17 ч. ще започне тържественото шествие с мощите, а в 18 ч. е началото на вечернята в самия храм.
На 17 септември, от 9 ч. сутринта, по повод пренесените реликви, както и по случай празника на град София, отново в храма „Света София“ ще бъде отслужена света литургия, водена от българския православен патриарх Неофит.

Кои са св. Климент и св. Потит?
Свети Климент и свети Потит са свързани с древна Сердика (днешна София), като св. Климент е считан за първи епископ на града, по-късно става четвъртият римски папа. Смята се, че е бил близък сподвижник със светите апостоли Петър и Павел. Именно светите братя Кирил и Методий пренасят в Рим тялото на свети Климент. В негова чест е осветена почитаната от всички българи римска базилика „Сан Клементе“, където се намира и гробът на светеца.
Свети Потит е родом от Сердика и изживява своето мъченичество по времето на император Антон Пий. Той е считан за първият сердикийски светец и един от десетте софийски светци, като името му е свързано с многобройни чудотворни изцеления. Погребан е в италианската Пулия, днешния град Трикарико.

Източници: Енорийски глас – бюлетин на римо-католическа енория „Св. Йосиф“, София;
Софийска света митрополия на БПЦ;
Дневник

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар