Папски университети принуждават своите студенти и преподаватели да се ваксинират

1 септември 2021, 23:45

Папски висши учебни заведения принуждават студенти и преподаватели да се ваксинират срещу Covid-19 или да правят скъпи тестове за коронавирус на всеки 48 часа, ако искат да преподават или да участват в лекции, или да ползват университетските библиотеки и трапезарии.

Известни университети налагат ползването на т. нар. Green Pass в откровено нарушение на Нюрнбергския кодекс, Конституцията на Италианската република, резолюция на Съвета на Европа 2361/2021, и всичко това на фона на многохилядни протести в повече от 120 италиански градове последната събота, които не бяха отразени от масовите медии.
Папският университет „Св. Тома от Аквино“ (Angelicum), Папският Латерански университет, Папския атенеум „Regina Apostolorum“, Папският Салезиански университет (Salesianum) и Папският Григориански университет въвеждат споменатите по-горе рестрикции от 1 септември. „Сертифицирането ще бъде надлежно проверявано на входа на университета от страна на персонала, който ще удостоверява валидността им по начина, предвиден в текущото законодателство“ – обявява сайтът на Папския Латерански университет.
Сайтът на Папския Салезиански университет пояснява, че рестрикциите се въвеждат в съгласие с правилата, спуснати от Конгрегацията за католическо образование, като зелените паспорти (Green Pass) ще бъдат изисквани и от кандидат-студенти, идващи да полагат приемни изпити. „Всички студенти, които възнамеряват да се явят на изпити, са поканени да се запознаят с посочената процедура и да се съобразят с изложените в нея изисквания“ – се отбелязва в съобщение на Латеранския университет.
В понеделник ръководеният от йезуитите Папски Григориански университет е изпратил имейл до всички преподаватели и студенти за прилагане на Green Pass, макар да се намира на суверенна ватиканска територия, която не е част от юрисдикцията на Италия. Ректорът отец Нуньо да Силва Гонзалвеш посочва, че Григорианският университет ще се съобрази с разпоредбите на италианското правителство, като изключения ще бъдат допускани само за хора, разполагащи със съответния сертификат за изключение, съобразно критерии, определени от италианското здравно министерство.
Angelicum заявява, че ще признава изключения по медицински причини в съответствие с италианското законодателство, но Латеранският университет все пак настоява за това неваксинирани преподаватели и студенти да се подлагат на тест за коронавирус, за да бъдат допускани в помещенията на ВУЗ-а. Италианското правителство не допуска изключения, базирани на религия или убеждения.
Латерана, Григориана, Аугустинианум и Северно-Американският папски колеж би трябвало да могат да се позовават на екстратеритиралния си статут, доколкото формално се намират на ватиканска, а не на италианска територия, но не го правят, коментира Church Militant. В същото време Angelicum и Regina Apostolorum се намират под италианска юрисдикция, и за тях реално не съществува дори теоретична възможност да не спазват правителствените правила за Green Pass. Папският университет на Светия Кръст, също разположен на ватиканска територия, обяви, че „проучва въпроса със своите консултанти“ и през следващите дни „ще бъде взето решение.“
В Италия бързите тестове струват средно 20 евро, а преподавателите и студентите, които не са се ваксинирали, ще трябва да се тестват два или три пъти седмично. Високите разходи за тестове ще принудят най-вече студентите от по-бедните страни да пристъпят към ваксинация, ако искат да продължат обучението си.
Някои независими медии разкриха, че настоятели на религиозни ордени в Рим, в това число йезуитите, доминиканците, салезианите и францисканците, принуждават своите членове да се ваксинират, под предлог, че така спазват обета си за послушание. Няколко монахини, по-специално от страни от Третия свят, също са били принудени да се ваксинират против волята си. На богопосветени, отказали поставянето на ваксина, им е било казано, че присъствието на неваксинирани изнервя останалите в общността, защото те можели да заразят мнозинството от ваксинирани (!). „Богопосветен не може да бъде принуждаван да стори нещо срещу съвестта си, за да изпълни обета за послушание“ – заявява свещеник от монашески орден пред Church Militant. Все пак трябва да се отбележи, че някои източници съобщават за йезуитски настоятели, които се съобразяват с правото на отделния богопосветен да не върши нищо срещу съвестта си. „Обществото на Исус не иска от своите членове да вземат каквито и да е решения против собствената им съвест“ – заявява йезуитски професор пред сайта Church Militant.

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар