Скорошна беатификация на Албино Лучани (папа Йоан-Павел I)

2 септември 2021, 10:37

Базиран в Милано вестник потвърждава, че последният италиански папа е много вероятно да бъде обявен за „блажен“ през следващата година.

Изданието на италианската епископска конференция Avvenire съобщи миналата седмица, че Албино Лучани, известен като папа Йоан-Павел I, вероятно ще бъде беатифициран през 2022 г. Стъпката към светостта зависи от последния преглед на чудотворното излекуване, приписвано на застъпничеството на папа Лучани. „Последното гласуване, което трябва да се състои на сесия на кардиналите и епископите (от Конгрегацията за светците – б. р.) и което ще приключи юридическия процес на “super miro”, е планирано за месец октомври“ – добавя Avvenire. „След като чудото бъде признато и това бъде санкционирано с папски декрет, това, което остава, е да се определи дата за беатификацията“ – посочва изданието на италианските епископи.
Процесът по беатификация на папа Йоан-Павел I бе официално отворен през 2003 г. и представен на Светия престол през 2016 г. Година по-късно той бе обявен за „почитаем“ (venerabile) от сегашния папа.
Най-важният фактор, довел до придвижване на делото напред, бе оздравяването на млада жена от Буенос Айрес, страдала от мозъчно заболяване. За нея се твърди, че е излекувана през 2011 г. През 2019 г. комисия от медицински експерти обяви излекуването за чудотворно, в потвърждение на това, че няма адекватно медицинско обяснение за възстановеното здраве на жената. Конгрегацията за канонизациите на светци ще гласува окончателно за валидността на чудото този октомври, след което делото ще бъде представено на папата за издаване на декрет за беатификация.
Албино Лучани е роден в Италия през 1912 г. Ръкоположен е за свещеник през 1935 г. Папа Пий XII издава за Лучани специално разрешително да остане да пребивава в семинарията в Белуно, Италия, като учител, докато учи за доктората си по теология – задача, която изисква пребиваване в Рим. През 1958 г. папа Йоан XXIII номинира Лучани за епископ на Виторио Венето. През 1969 г. папа Павел VI го назначава за патриарх на Венеция.
Лучани е определян по-скоро като прогресивен духовник, участвал във Втория Ватикански събор. Активно се застъпва за ранна форма на финансова социална справедливост по време на провелия се през 1971 г. Синод на епископите. Две години по-късно е удостоен с кардиналско достойнство от Павел VI.

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар