Хлябът на св. Антоний

13 юни 2022 г.

В някои францискански църкви и в тези, които са свързани специално със св. Антоний от Падуа, на 13 юни, когато е неговият празник, се освещават малки хлебчета, които след това се раздават на вярващите.
Тази традиция идва от почитта към „хляба на свети Антоний”, характерна преди за много църкви. И днес близо до неговата базилика съществуват „Каритас Антониана” и” Хляб на св. Антоний”, две организации, оказващи материална помощ на нуждаещи се с актуални проекти.
Феноменът на това желание да се помага, идващо от светилището в Падуа, със сигурност зависи от великодушието на поклонниците към бедните. Те изразяват по този начин своята благодарност към светеца, така щедро раздаващ съвети, помощи и благодати.
Достатъчно е да се припомни вълнуващия случай с една млада майка, чието момченце Томазино, на около годинка и половина, се удавило във ваната. Отчаяната майка помолила за помощ св. Антоний и обещала, ако молбата й бъде изслушана, да дари на бедните толкова хляб, колкото тежи детето й. Свети Антоний направил чудо и съживил момченцето. Тази история вдъхновила създаването на „Каритас Антониана”, а също и традицията „pondus pueri” – молитва, с която родителите обещават на св. Антоний толкова хляб, колкото тежат малките, за да закриля децата им.

Подбор и превод: catholic-news.bg

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар