Свети Бенедикт от Нурсия

11 юли 2022

Свети Бенедикт от Нурсия (от лат. benedictus – блажен) е роден около 480 година. Папа Павел VІ го обявява за покровител на Европа и го нарича „баща на западното монашество“. Той е също така покровител на учителите, спелеолозите, учениците, умиращите; срещу възпаления и отравяния, треска и магии.
Бенедикт бил брат-близнак на св. Схоластика. Отличавал се с остър ум. Заминал за Рим, за да следва, но скоро напуснал града, тъй като не харесвал начина на живот на състудентите си.
Присъединил се към група отшелници и заживял строг покаятелен живот в пещера, близо до Субиако. Бил избран за водач на отшелническата общност, която обаче много скоро поискала да се отърве от него, опитвайки се да го отрови, защото другите й членове не споделяли строгостта на Бенедикт и ревността му за Бог.
През 529 г. светецът се оттеглил с още няколко монаси в Субиако, където върху руините на бивш езически храм, чието рухване предсказал, построил първия манастир, Монтекасино. От него възникнали дванадесет малки общности. През 540 г. Бенедикт съставил прочутите си и валидни до днес бенедиктински правила „Regula Benedicti“, които били възприети от всички манастири на Бенедиктинския орден с мотото „Ora et labora“. Свети Бенедикт починал на 21 март 547 г. в Монтекасино.
Голяма част от времето си Бенедикт посвещавал на нуждите на местното население, раздавал милостиня и храна на бедните. Съобщава се за извършени от него изцеления и възкресяване на мъртви. Светецът починал на Велики Четвъртък, 21 март 547 г., докато се молел с издигнати нагоре ръце на олтара в църквата на манастира Монтекасино. Братята му видели как бил отнесен на небето от ангели, по покрит с килим път, огрян от светлина.

Молитвата на св Бенедикт

Дари ми, милостиви и свети Отче, в Твоята милост:
разум, който Те разбира,
усет, който Те възприема,
усърдие, което Те търси,
сърце, което Те обича,
деяние, което Те прославя,
търпение, което Те очаква.
Дай ми Твоето свято присъствие, добра смърт
и щастливо възкресение във Вечния Живот. Амин.

Подбор и превод: catholic-news.bg

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар