Свети Алфонс Мария де Лигуори

1 август 2022

На 1 август Католическата Църква чества един от най-големите светци – юриста, богослова, епископа и основателя на монашески орден – св. Алфонс Мария де Лигуори, роден на 27 септември 1696, преселил се във вечността на 1 август 1787 г., канонизиран през 1839 г. и обявен за църковен учител през 1871 г.

След брилятна адвокатска кариера, произхождащият от заможно и аристократично неаполитанско семейство Алфонс решава, най-вече заради ширещата се в юридическите срещи корупция, да стане свещеник. И всичко това против волята на собствения му баща. След като е ръкоположен през 1726 г., той постъпва в епархийната конгрегация на апостолските мисии. Заема се с евангелизацията и служи като катехет сред най-низшите слоеве на неаполитанското общество. И делото му дава плодове: в най-бедните квартали на Неапол непрекъснато се увеличават групите от хора, които вечер се събират в частни домове или магазини, за да се молят и да четат Божието Слово под ръководството на св. Алфонс и други свещеници. Впоследствие, по настояване на местния епископ, тези срещи започват да се провеждат в параклисите на града, и така те се превръщат в извор за морално възпитание, социална рехабилитация и взаимопомощ сред бедните. В един момент като резултат почти спират кражбите, дуелите и проституцията.
През 1732 г. св. Алфонс основава Общността на Пресветия Изкупител, известна още като Орден на редемптористите. Редемптористите се превръщат в истински мисионери, достигащи до най-отдалечените села, където отправят горещи призиви към хората да се обърнат и да станат последователни в християнския си начин на живот. Редемптористите и до ден-днешен продължават тази своя мисия, завещана им от светия основател – да евангелизират, в това число и с нови форми на евангелизация и апостолат.
Свети Алфонс изтъквал необходимостта от молитва, която позволява на човек да се отвори за благодатите на Бог, за да върши всеки ден Божията воля и да реализира собствената си святост. Той подчертавал особено стойността на посещението при Светите дарове. Духовността на Свети Алфонс е изключително христологична, концентрирана върху Христос и Евангелието. Именно защото духовността му е христологична, тя е и Мариина. Този светец е пример за ревностен пастир, покорявал душите с проповедите си и раздаването на тайнствата, с начина на действие, белязан от доброта, произхождаща ог нежната, дълбока връзка с Бог.
Свети Алфонс подчертавал като свети Франциск Салски, че светостта е възможна за всеки християнин.

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар