Свети Жан-Мари Виане

4 август 2022

Жан-Мари Виане е роден на 8 май 1786 г. в Дардили, недалеч от Лион. Той бил четвъртото от общо шест деца в семейството. Майката го посветила на Бог, според съществуващия тогава обичай, още докато го носела под сърцето си. Жан-Мари бил кръстен в деня на раждането си и получил името на своя кръстник. Майка му го въвела много рано в истините на вярата. Едвам проходил, едва на годинка и половина, той вече коленичел по време на вечерната молитва и се молел заедно с другите деца в семейството.
Първите думи, на които го научила майка му били светите имена Исус и Мария. Един ден му подарили статуя на Божията Майка. Оттук нататък тя станала неговата най-голяма любов. Шестдесет години по-късно, малко преди смъртта си, той казал: „О, колко обичах тази статуя! Не можех да се отделям от нея нито през деня, нито през нощта и нямаше да мога да заспивам, ако тя не стоеше близо до леглото ми.” Той добавил към този спомен и следните думи, изпълнени с тайнствена поезия: „Майката Божия е моята най-първа любов. Обичах я още преди да съм я познавал.”Особено събитие за него било, когато за първи път го завели на Светата Литургия. Той започнал редовно да придружава майка си на църква още четиригодишен.
През 1799 г., в разгара на бъркотията вследствие на френската революция, Жан-Мари получил Първо Причастие от един свещеник, живеещ в изгнание.
През 1801 г. Наполеон сключил с Папата конкордат. Междувременно в Дардили отново дошъл свещеник. Малкият Жан-Мари Виане бил по това време вече юноша. Все повече нараствало желанието му да служи изцяло на Бог и да спасява души, като стане свещеник. Той посветил скоро майка си в тази своя мечта и тя много го подкрепяла. Един ден за това научил и бащата, но той бил категорично против синът му да стане свещеник.

Трудностите на семинариста
Каплан на Екюли и призоваване в Арс
Пристигане в Арс
Първите десет години в Арс
„Арс вече не е Арс!“
Насърчаване почитта към св. Филомена
Боледуване и желание да избяга
Явленията в Ла Салет
Енористът от Арс и дяволът
Последните земни дни. Смърт и прославяне.

Подбор и превод: catholic-news.bg

ЗАБЕЛЕЖКА: Материалите в този уебсайт, могат да бъдат копирани, публикувани и използвани само с изричното разрешение на редакцията на catholic-news.bg!

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар