Дева Мария Снежна

5 август 2022

Днес празнуваме Дева Мария Снежна и освещаването на базиликата „Санта Мария Маджоре“ през 432 година. Тя е най-голямата от 80-те църкви в Рим, посветени на Дева Мария, една от седемте поклоннически църкви в Рим и една от четирите папски базилики (заедно с Латеранската базилика, Ватиканската базилика и базиликата „Св. Павел извън стените“). Построена е от папа Либерий (352-366) на мястото, намиращо се на хълма Есквилин, където на 5 август 358 г. станало „снежното чудо“. По-късно папа Сикст ІІІ (432-440) я преустроил във великолепен храм. В католическа Европа има и други църкви, посветени на Дева Мария Снежна, където на 5 август се правят поклонничества.
Според преданието през нощта на 3 срещу 4 август (по други данни в нощта срещу 5 август) 358 г. Дева Мария се явила на трима души в Рим: богатия патриций Джовани и съпругата му и на папа Либерий. Преди това съпрузите, които вече дълго време били бездетни, горещо се молели на Бог да им даде дете и правели щедри дарения за Църквата. В тази нощ Богородица се явила на съпрузите и им съобщила, че Господ ще им прати син, ако построят църква на Есквилин в нейна чест. А за да не се съмняват, им било дадено знамение – сутринта на 5 август на мястото, където трябвало да бъде църквата, ще намерят сняг.
Сутринта на 5 август папата, заедно със свещеници и църковнослужители и придружаван от патриция и съпругата му, се отправили към Есквилин и видели насред полето чистия бял сняг. Мястото било осветено веднага и не след дълго започнало изграждането на църква в чест на Дева Мария.

Подбор и превод: catholic-news.bg

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар