Свети апостоли Филип и Яков Алфеев

3 май 2023

Свети Филип е роден в Бетсаида. Бил ученик на Иван Кръстител. Той е един от първите апостоли, призовани от Исус.
След това Филип довел Натанаил сред учениците на Исус (Ив 1,43-49). Преди нахранването на петте хиляди Исус го изпитал (Ив 6,5-7). Гърци, които искали да видят Исус, се обърнали към Филип (Ив 12,21-22). На Тайната вечеря Филип помолил Исус да им покаже Отца, а Исус го упрекнал „толкоз време съм с вас, и не си ли Ме познал, Филипе?” (Ив 14,8-9).
Средновековни икони изобразяват Филип разпънат на кръст или с хляб като спомен за чудото на умножаването на хляба.
Костите на апостол Филип пристигнали в Рим през Константинопол, днешния Истанбул. От V в. те се намират заедно с тези на св. Яков Алфеев в базиликата на дванадесетте апостоли Рим (Basilika dei Santi Dodici Apostoli).

Свети Яков (Мк 3,18) бил също един от дванадесетте апостоли. Наричан е Яков Алфеев или Малкия Яков (Мк 15,40). Той е брат на св. Юда Тадей. Наричан брат на Исус (Мк 6, 3). Вероятно майка им Мария била близка роднина на Дева Мария или сестра на Св. Йосиф или баща им – брат или братовчед на св. Йосиф. Яков Алфеев бил първият епископ на Йерусалим. Участвал в събора на апостолите през 50 година. Умрял с мъченическа смърт през 62 година в Йерусалим.
Според преданието Яков трябвало да се отрече от вярата си от кулата на храма, така че да бъде видян и чут от всички. След като отказал да направи това, бил осъден на смърт от Синедриона, хвърлен от стената на храма и пребит с прът.

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар