Света Фаустина Ковалска – апостолка на Божието Милосърдие

5 октомври 2023

Може би най-известната икона в света и една молитва, която редом с „Отче наш“ е единствената, оставена ни от самия Исус – това са плодовете на живота на света Фаустина Ковалска, която възпоменаваме на 5 октомври и чийто пример е оставил преголямо наследство: пълното доверие в милосърдието на Исус.
Нейният дневник става книга с милионен тираж по целия свят, чийто успех никога не би бил приписан на обикновената и смирена дъщеря на земеделци, която имала само три години основно образование. Хелена Ковалска е родена през 1905 г. в Полша. Имала още девет братя и сестри и поради бедността на семейството се наложило още от малка да работи. Но мисията й била друга. Сам Исус я направил секретарка на Неговото Милосърдие (срв. Дневник 965).
Още седемгодишна сестра Фаустина почувствала призвание за живот в орден, но не могла да го последва и да постъпи в манастир поради категоричната забрана на родителите си. Когато станала на 19 години, докато танцувала на един празник, тя чула глас, който я призовавал да отдаде напълно живота си на Бог. И скоро постъпила в Конгрегацията на Божията Майка на Милосърдието.
Така започнало всичко. За мистичните си преживявания сестрата съобщавала в дневника си, който Папа Йоан Павел ІІ определи като „Евангелие, написано в перспективата на ХХ век“. В него тя разказва не само за преживяванията си , но цитира също предадените й по време на явленията думи на Исус. Всички явявания имат една и съща цел: разпространението на посланието за Божието Милосърдие. Фаустина получила задача да нарисува известната икона на Милосърдния Исус с надписа „Исусе, уповавам се на Тебе“, която днес присъства в много църкви по света. В Полша, особено в Краков, е почти невъзможно да се намери църква, в която да липсва това изображение.
Уникално наследство, оставено от Исус чрез Неговата апостолка, е Броеницата на Божието Милосърдие, чието молене е свързано със специалното обещание на Исус, че „Всичко, за което молите с тази молитва, ще получите“. Сестра Фаустина получила също задачата да въведе празника на Божието Милосърдие, но краткото време на нейния земен живот не й стигнало.
Света Фаустина умира на 33 години, на 5 октомври в Краков-Лагиевники, където днес е световният център на Божието Милосърдие. В него и сега живеят многобройни сестри от Конгрегацията на Божията Майка на Милосърдието, които излъчват неподправена жизнерадост и продължават да разпространяват Милосърдието на Бога. Много хора от цял свят получават непрекъснато благодати тук, което се вижда и от даровете в светилището. В него се намират също реликвите на света Фаустина и чудотворната икона на Милосърдния Исус.
Света Фаустина трябвало много да страда физически и често била болна, но винаги помагала на останалите сестри и на хората, с радост приемала страданието си и била изпълнена със смирение. Тя знаела как да жертва мъките си и черпела от това голяма сила. Изглежда почти невъзможно, че Исус й възлага такава важна задача при всичките й болки и цялата й слабост. И все пак тя се превръща в голям пример за подражание с дълбоката си вяра и доверие в Бога. Мисията й далеч не приключва с нейната смърт. 62 години след нея, в деня на канонизицията й през 2000 г., Йоан Павел ІІ въвежда за цялата Църква празника на Божието Милосърдие, който се отбелязва в първата неделя след Възкресение Христово.

Подбор и превод: catholic-news.bg

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар