Свети Николай – радващ децата с подаръци

6 декември 2023

Свети Николай, епископ на Мира (ок. 270-345 г.), е известен като благодетел на децата, поради което денят за неговото възпоменание, 6 декември, е празник, изпълнен с радостно очакване предимно от децата. Много и разнообразни са обичаите в различните страни, свързани с посрещането му.
В средновековните училища към манастирите децата получавали правото да изберат на този ден помежду си дете за епископ, който проповядвал на възрастните и ги упреквал за поведението им. Тази служба той изпълнявал до 28 декември, деня на невинните деца.
През ХV в. се появил обичаят децата да изработват от хартия или друг материал корабчета, в които светецът да остави своите дарове за тях. По-късно корабчетата били заменени от ботушките, обувките или чорапчето, поставяни пред вратата или на камината, за да бъдат напълнени през нощта срещу празника на св. Никола с орехи, ябълки, сладкиши, шоколади или изпечена от тесто фигура на светеца.
В Австрия и Южен Тирол, в Унгария, Чехия, в отделни райони на Нидерландия и Хърватия, както и в Банат св. Николай пристига вечерта на Никулден, съпровождан от страшни на вид същества, които наказват лошите деца, докато той раздава на добрите подаръци.
Първоначално децата получавали коледни подаръци именно в деня на св. Николай. Тъй като обаче реформаторите-протестанти отхвърлили почитането на светците, раздаването на подаръците се изместило в много страни за Рождество Христово, а св. Николай бил заменен от Младенеца или от Дядо Коледа.
Дядо Коледа с бялата брада и червения костюм, който носи подаръци на децата на Бъдни вечер, идва от холандския обичай за Синтерклаас, когото преселващите се в Северна Америка холандци занесли там, където той станал известен като Санта Клаус. Фирмата „Coca Cola” го използвала за реклама, с което се погрижила за разпространението му в този вид по цял свят.
В Люксембург и до днес подаръци се получават на 6 декември и много по-малко на Коледа.

Подбор и превод: catholic-news.bg

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар