Света Ема

19 април 2024

Света Ема е родена около 982 г. в Саксония, в благородническо семейство. Тя е сестра на епископа на Падерборн и дъщеря на саксонския граф Имед IV. Омъжила се за сина на саксонския херцог Херман Билунг. Император Ото III им подарил имението в Щипел, днес част от Бохум, където Ема пожелала да създаде собствена църква. Кьолнският архиепископ обаче не бил съгласен, за да запази влиянието си над имението. Ема успяла да склони император Хайнрих II чрез съпругата му Кунигунде, която била нейна родственица. През 1008 г. тя получила разрешение от архиепископа да построи църква в чест на Дева Мария. Щипел се превърнал бързо в много посещавано светилище.
След смъртта на съпруга си през 1011 г. Ема се преместила в Лезум. Тя правела щедри дарения на катедралата в Бремен, където архиепископът бил също нейн роднина. Дарила й също и имението си в Щипел заедно с църквата. Но особеното й внимание било насочено към бедните.
Починала през 1038 г. в Лезум, днес квартал на Бремен. Погребана е в бременската катедрала. Скоро след смъртта й започнали да я почитат като светица.

(по heiligenlexikon)

Превод: catholic-news.bg

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар