Месецът на Мария

1 май 2024

Месецът на Мария. Нима почитта към Света Богородица трябва да бъде „регламентирана“, разпределяна по отделни месеци, дни, празници? Нима за Божията Майка трябва да мислим само от време на време по повод на поредния празник? Нима на нашите майки вкъщи поднасяме цветя само в Деня на майката? Майката в нашата земна действителност е нещо толкова всекидневно и насъщно, че не й отделяме никакво специално внимание.
Майката ни ражда, храни, възпитава, грижи се за всичко в нашия живот. Все нея гледаме, слушаме, на нея разчитаме – тя принадлежи към нашия всекидневен „пейзаж“. Мислим си, че така трябва да бъде и не можем да си представим живота другояче. И затова само веднъж или два пъти в годината насочваме към нея благодарствен поглед и целуваме нейните ръце. И едва когато я няма, забелязваме колко голяма празнина има в нашия живот, колко голямо съкровище сме загубили безвъзвратно.
Нима същото се получава и с Пресветата Майка? Дали тя за нас е като насъщния хляб, без който не можем, като въздуха, който, без да съзнаваме, дишаме, като слънцето, което непрекъснато ни праща своите животворящи лъчи? Вярно е, че този Хляб, Въздух и Слънце е самият Бог – източникът на всеки живот, цел на всяко творение. Но Мария ни донесе този Бог на земята, роди Го във Витлеем, възпитава Го в Назарет и Го поднесе в жертва върху Голгота. Именно тя е Дъщеря на Небесния Отец, Майка на Божия Син и Годеница на Светия Дух. Не на друг, а на нея повери умиращият Син от кръста грижата за целия човешки род.
Който иска да опознае Бога, трябва първо да се поучи от Майката на Бога. Който иска да почита Бога, трябва да се научи на това от Мария, която притежава това звание в съвършена степен. Който иска да достигне до Бога, трябва да излезе на „Марииния път“, защото той е най-лесният път към Него. Който иска да поднесе на Бога нещо, трябва първо да го сложи в ръцете на Мария, защото само те са чисти и непорочни. Който иска с нещо да впечатли Бога, трябва първо от Мария да се научи на най-дълбокото смирение: „Ето рабинята Господня, нека ми бъде по думата Ти“.

Мария, разпали моето сърце за всекидневна обич към твоя Божествен Син, единствен Спасител на света, Който ни даде теб за Майка от висините на кръстното дърво!

Отец Франциск Грудниок
из „От ден за ден. Майски размишления“
Превод: отец Мариуш Полцин, OFM Cap.

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар