Даниил е новият патриарх на Българската православна църква

30 юни 2024 г.
На 30 юни 2024 г., в София, Видинският митрополит Даниил бе избран за патриарх на Българската православна църква. Роденият през 1972 г. в Смолян Даниил е четвъртият предстоятел на БПЦ след възстановяването на Българската патриаршия от Освобождението насам, като наследява на патриаршеския трон патриарсите Кирил, Максим и Неофит.

На тържествената литургия за интронизацията на новия духовен водач на българските православни християни, състояла се в катедралата „Св. Александър Невски“ в София, като представители на Католическата Църква присъстваха кардинал Курт Кох – префект на Дикастерията за насърчаване на християнкото единство, монс. Лучано Суриани – апостолически нунций в България, монс. Христо Пройков – председател на Епископската конференция на Католическата църква в България и монс. Румен Станев – аусилиарен епископ на Софийско-Пловдиската епархия.

От всички поместните православни църкви бяха изпратени представители, като Константинополската патриаршия бе представена лично от патриарх Вартоломей .

Католиците в България поздравяват новия православен патриарх с направения избор, като се присъединяват към молитвите за благодатно и отдадено на Бог служение!

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар