Католическата Църква в България също призова към молитва за мир в Сирия

2 септември 2013, 16:08

На официалния сайт на Католическата Църква в България (www.catholic-bg.org) е публикуван призив за молитва за мир в Сирия. Следвайки волята на Светия Отец Папа Франциск, изразена по време на вчерашния „Ангел Господен“ (вж. пълния текст >>>>>> ), Католическата Църква в България също обявява 7 септември за молитвен ден за мир в страната, която се намира в състояние на война и дори е заплашена от въздушни удари. Препубликуваме текста на призива, подписан от председателя на Епископската конференция епископ Христо Пройков:

ПРИЗИВ НА КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА В БЪЛГАРИЯ ЗА ДЕН НА МОЛИТВА ЗА МИР В СИРИЯ
До духовенството и верните на Католическата Църква в България

Преподобни отци и сестри, драги верни.
В последни времена сме свидетели на все по-изострящия се конфликт в Сирия. Повече от сто хиляди души са избити. Над един милион от населението, повечето от които деца, напускат пределите на тази, до скоро прекрасна страна.
Един католически владика от Сирия – пожелал да остане анонимен – споделя: „Днес не можем да си представим бъдещето на тази страна, която едно време беше мирна и дом за всички бежанци от Близкия изток. Най-драматичният факт е отсъствието на какъвто и да е диалог през последните три години, докато мъката и отчаянието обитават този малък, безпомощен и измъчен народ.” „Този конфликт – продължава владиката – превърна Сирия в бойно поле, като разруши областта на труда, невинността на децата, спокойствието на семействата, освен инфраструктурите, училищата, храмовете, къщите и болниците.” И завършва: „Това е жестока трагедия. Един малък народ носи толкова тежък кръст, в тишина, по примера на страданието на Исус. В тази драма, тихите погледи, обилните сълзи и съкрушените сърца, са като слова, който достигат до Непорочното сърце на Богородица под кръста”.
Свети отец Папата в молитвата „Ангел господен” от 1 септември 2013 г., призова всички нас католиците от цял свят да се обединим в молитва за мир и справедливост в Сирия. Той обяви за целия католически свят датата 7 септември 2013 г. да бъде ден на пост, молитва и доброволни лишения за тази цел.
Епископската конференция на Католическата църква в България се обръща към всички вас, да се присъединим с молитва и пост през този ден, и предлага още заедно да се молим със следната молитва, за излизане от тази криза и да се избегне задълбочаването на този ужасен въоръжен конфликт.

Молитва за мир в Сирия:
Милостиви Боже, чуй вопъла на сирийския народ.
Дай подкрепа на тези, които страдат от насилието.
Утеши тези, които оплакват своите мъртви.
Благослови близките страни, които приемат бежанците.
Смекчи сърцата на тези, които са взели и имат оръжие в ръце.
Закриляй онези, които работят за възстановяването на мира.
Боже, вдъхнови управниците на този свят, да предпочетат мира и диалога пред насилието и отмъщението и да работят за помирение между воюващите.
Вдъхнови и нас в Църквата да изпитваме състрадание към този нещастен сирийски народ и заедно да изпросим надеждата за едно негово мирно бъдеще, основано на справедливостта.
Всичко това просим от Тебе, Боже, чрез Исус Христос – Принц на мира и Светлина на света. Амин.

Съединени в молитвата и с пастирско благословение,
От името на епископите на Католическата църква в България,

Епископ Христо Пройков
Апостолически екзарх
Председател на Епископската конференция
на Католическата църква в България

Изх. N. 1311 – 13
София, 2 септември 2013 г.

Източник: www.catholic-bg.org

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар