Отзвук от нощното пасхално бдение в катедралата „Св. Лудвиг“ в Пловдив

17 април 2017, 23:30

Христос възкръсна!
Тържествената Пасхална литургия в катедралния храм „Свети Лудвиг“ започна от 20 часа в съслужението на монсеньор Георги Йовчев, монсеньор Стефан Манолов и свещеник Недялко Начев, който прояви особена грижа за закъснелите за тайнството Покаяние верни и изповядваше до края на молитвите на Броеницата. Традиционната ритуална последователност, позната за всеки католик: затъмнената църква, запалването на Пасхалната свещ отвън от нов, чист огън и внасянето й и тук беше с тържествена процесия от свещенослужителите и министрантите. Обявяването на Светлината Христова беше изпято три пъти от монсеньор Манолов и верните изпяха благодарността си към Бога, заедно с хористите. Четивата искрено развълнуваха верните, свещенослужителите заедно с хора и верните изпяха „Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна“, а проповедта на епископа монсеньор Георги Йовчев беше наситена емоционално и образно. Той подчерта значимостта да живеем вярата си така, че добрите ни дела да й съответстват; обрисува словесно една източна икона, изобразяваща Ангела на отваления камък; откри ни за най-стари църковни предания, разказващи на кого най-напред се е появил Възкръсналият Исус. Спря се на тишината в съботата, която е само привидна, тъй като душата на Исус се е отделила от тялото Му, но Духът Му – не и Той слиза в преизподнята, за да извлече душите на праведниците, които са Го очаквали още от времената на Стария завет. Тук отново ни пресъздаде словесно изображение от икона, на която Исус извлича дори първо Адам – непослушния, непокорния, и чрез тази асоциация монсеньор Йовчев обясни как е спасено ретроспективно цялото съществувало човечество, което е очаквало Исус. Важен беше и акцентът за отбягването на изкушенията и да се предпазваме от диалогизирането с дявола, тъй като той е много умен и би могъл да ни оплете и въвлече във вечната ни погибел.
Това се превърна и в психологически преход към подновяването на Кръщелните обещания в следващата част на литургията. Една девойка беше кръстена и миропомазана, а хорът изпълни Литанията на всичките светци.
В евхаристичната литургия, традиционно, се причастиха всички вярващи, многобройни на този празник. След епикопския благослов монсеньор Йовчев благослови специално яйцата и великденските сладки, като ни напомни да запалим отново свещичките в дома си, за да отнесем светлината и до тези, които още не са я получили.

Текст и снимки: Мария Миличина

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар