Вселенският патриарх Вартоломей ще се присъедини към папа Франциск при посещението му в Египет

20 април 2017, 12:23

Константинополският патриарх Вартоломей ще посети Египет в периода 28-29 април – същите дни, в които там ще бъде и папа Франциск. Двамата духовни водачи ще участват в мирната конференция, която ще се проведе в ислямския университет „Ал Азхар“ в Кайро.
Патриархът е получил покана от великия имам на „Ал Азхар“ шейх Ахмед Мухамед ат Таиба, който е поканил още и коптския патриарх Тавардос – духовен водач на Коптската църква, чийто два храма бяха подложени на кървави нападения в деня на Връбница, 9 април.
Вартоломей съобщи за своите планове да посети Египет след пасхалното богослужение в катедралата „Св. Георги“ във Фанар, Истанбул. Освен това разказа и за писмо, получено от папа Франциск, в който последният му благодари за приятелските чувства и изразява надежда за скорошна нова среща. „Аз също бях поканен от университета „Ал Азхар“ в Кайро на 28 април, и по този повод ще мога да се срещна с папа Франциск“ – добави предстоятелят на Константинополската Църква.
Франциск и Вартоломей са се срещали вече няколко пъти. Последната им среща бе на гръцкия остров Лесбос през април 2016 г., когато двамата посетиха бежански лагер. През юни 2013 г. пък, във Ватикана, заедно с Шимон Перес и Махмуд Абас, двамата участваха в молитва за мир в Светите земи.

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар