Кардинал О’Мейли, OFM Cap. за празника Порциункула, индулгенцията и копието на Порциункула в САЩ

2 август 2017, 06:35

Кардинал Шон Патрик О’Мейли, OFM Cap, пише през 2009 г. на празника Порциункула в блога си:

2 август е празникът на Порциункула в Асизи, Италия, а също и годишнината от моето ръкополагане като епископ.
Тази църква се смята в много отношения за църква-майка на францисканския орден. Там, където свети Франциск се молел, където се срещали монасите; там е мястото, където света Клара положила обетите си; там е мястото, където свети Франциск е избрал да умре.
Порциункула е много малък параклис и, за да се запази, над него е построена голямата базилика „Света Мария на ангелите“. Така че изглежда малко забавно, когато влезете в базиликата и намерите друга църква вътре.
Францисканските братя все още плащат наема за Порциункула, която всъщност принадлежи на бенедиктинците. В продължение на почти 800 години плащаме една кошница риба годишно. Винаги казвам, че това е най-добрият пример за контрол на наема в историята на света!
За тези от района на Бостън, които никога не са виждали оригинала, може да е интересно да знаят, че кардинал Ричард Кушинг е построил великолепно копие на „Порциункула“ в Хановер, в центъра „Кардинал Кушинг“. Всъщност той е избрал параклиса за своето окончателно място за почивка.

Интересен факт, свързан с Порциункула, е историята на индулгенцията на Порциункула.

Свети Франциск искал хората да получават същите индулгенции и благословии, които биха получили, ако биха могли да направят поклонение в Светите земи. Затова отишъл при папата и поискал тези индулгенции и благословии да бъдат придружени от посещение в Порцинукула. Това се нарича „индулгенцията на Порциункула“, а празникът станал известен като „Perdono d ‘Assisi“, опрощението на Асизи.

Тази привилегия по-късно беше разширена до всички францискански параклиси и църкви. След Втория Ватикански Събор бе разширена дори до посещение във всяка енорийска църква на този ден, доколкото са изпълнени обичайните изисквания за пълна индулгенция: Изповед, приемане на Причастие и молитва за намеренията на Светия Отец. [...]

Искам да спомена нещо за индулгенциите, които често са неразбирани. Индулгенциите не са прошка за греховете, а прошка за временното наказание заради греховете.

Искам да го обясня на хората със следната история:

Веднъж като дете се прибрах много късно за вечеря. Майка ми беше много разстроена и като видях това, почувствах силно разкаяние и й казах, че това няма да се случи отново. Тя ми каза, че ми прощава, но за наказание трябваше да измия съдовете.

Така че имаше покаяние и прошка, но все още имаше и наказание.

Но когато започнах да мия чиниите, баба се втурна и каза: – Ще ти помогна.

Това е индулгенция.

Бог ни обича и ни прощава, но в Неговата справедливост все още има известно наказание за греха. Индулгенцията е, когато към това наказание се прилагат заслугите и страданията на Исус и на светците. Индулгенцията на Порциункула е прекрасен символ на това.

Поради голямото значение на този празник, избрах 2 август за моето ръкополагане, когато преди 25 години бях определен за епископ. [...]

(cardinalseansblog.org)

Новини: Коментари

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар