Последната литургия на свети отец Пио

23 септември 2021

Свети отец Пио от Пиетрелчина отслужил последната си света литургия на 22 септември 1968 г. и починал няколко часа по-късно на следващия ден. Направен е запис на Евхаристичното тържество.
Свети отец Пио имал здравословни проблеми в края на 60-те години, но въпреки слабостта и умората си той продължавал да служи светата литургия и също така изслушвал около 50 изповеди всеки ден.
На 22 септември 1968 г., един ден след 50-годишнината от получаването на Христовите рани, той трябвало да служи тържествена литургия за поклонниците, но тъй като бил много изтощен, помолил настоятелите си да отслужи друга литургия. Когато обаче видял големия брой поклонници, решил да следва първоначалния план и служил тържествената литургия, която се вижда на записа.
В нощта срещу 23 септември той повикал своя началник, за да се изповяда и да обнови обета си за целомъдрие, бедност и послушание. Изговарял думите тихо, като гледал към Светата Броеница и както някои съобщават, казвал, че вижда „две майки“. Предполага се, че това били Дева Мария и родната му майка.
Починал в 2.30 ч. от инфаркт. Присъстващите казват, че веднага след смъртта му раните от стигматите се затворили.
Отец Пио, чието кръщелно име е Франческо Форджоне, е роден на 25 май 1887 г. в Пиетрелчина, Италия, в католическо семейство. Постъпил в Ордена на малките братя капуцини на 15 години и по-късно бил ръкоположен за свещеник. През живота си направил много чудеса и излекувания, казват, че можел да чете в душите и притежавал дарбата на левитацията и биолокацията. След смъртта му тялото му се запазва непокътнато.

(catholicnewsagency.com)

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар