Масони предупреждават Ватикана за дискриминация

31 октомври 2017, 22:41

Италианският масон и велик майстор Стефано Бизи не виждал проблем акредитиран посланик във Ватикана да бъде член на ложа. Позовавайки се на медийни съобщения за отхвърляне на ливанския посланик, той изразил съжаление, че Светият престол отказвал да признае дипломат, само защото е масон.
Бизи ръководи „Grande Oriente d’Italia“. Ако съобщенията за ливанския пратеник били верни, то отказът означавал „дискриминация заради принадлежност към асоциация, която иска да строи мостове, а не стени“, казал Бизи пред KNA във вторник.
Великият майстор подчертал, че не бил наясно дали въпросният дипломат е член на ложа, както и дали Ватикана действително е отхвърлила акредитацията му. Не му бил известен и конкретен пример за посланик във Ватикана, който да е масон. Бизи казал също, че сред масоните, разбира се, имало и католици. Единственото условие била вярата в едно „по-висше същество“.
Католическата Църква е критична към масоните. Втори Ватикански Събор (1962-1965) създава основа за обмен с „Декларация за религиозната свобода“. Но още през 1983 г. тогавашният префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, кардинал Йозеф Ратцингер, потвърждава, че католици, които са членове на ложа се намират „в състояние на тежък грях“ и поради това са изключени от получаване на Причастие. Принципите на масонството са „несъвместими с учението на Църквата“.

(katholisch.de)

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар