За децата: Защо празнуваме Всички светци и Всички починали

1 ноември 2017, 08:39

В началото на ноември има два важни последователни празника за християните: Всички светци и Всички починали.
В деня на Всички светци възпоменаваме светците. Това са хора, повечето от които са починали отдавна, но ние искаме още да си спомняме за тях. Например, защото с помощта на Бога те са правили удивителни неща. Една от тях е Майка Тереза. Тя е наричана също „Ангел на бедните“, защото е помагала на много бедни и болни в света. Има и много други светци, които са правили добри неща за другите и дори са умирали за тях. Има и хора, които са умирали за вярата си в Бога, защото други хора са ги убивали за това. Всички тези хора са свети за християните.
На Всички светци си спомняме и за тези, които са изживели живота си с вяра в Исус и в Бог, за които никой друг освен Бог не знае, че са свети. Всички тях ние възпоменаваме в деня на Всички светци и им благодарим в молитвата за прекрасните неща, които са направили. С това искаме да им покажем, че те не са забравени, въпреки че отдавна са починали.
Всички починали е много специален ден за всички, които са загубили през живота си скъп човек. Всички починали е ден за мъртвите. Християните вярват, че човекът има не само тяло, но и душа. Душата е това, което прави всеки човек специален; какво чувства той и какво мисли. Когато човек умира, мъртвото тяло остава на земята и се погребва. Но душата на човека отива на небето при Бога. Телата на починалите се намират на място, наричано гробище. Там са погребани всички мъртви. На гроба има паметник, на който пише кой е погребан там и от кога до кога е живял. Семействата искат да показват на починалите и след смъртта им колко много ги обичат. Затова те засаждат цветя и храсти на гробовете и поставят там свещи.
В деня на Всички починали в гробищата е много оживено. Всички посещават гробовете на своите баби, дядовци, майки и бащи, които са вече на небето. За да покажем на починалите, че мислим за тях, слагаме на гроба свещи и красиви цветя. Цветята са подарък за тях, за да им е добре на небето. Свещите показват, че Бог е винаги при починалите. Много хора се молят на този ден Бог да отведе покойните при себе си на небето. Те минават през гробището заедно със свещеника, който благославя гробовете. Така той пожелава на починалите хубав живот на небето.

(По katholisch.de)

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар