САЩ: Международно признат богослов помолен да подаде оставка заради критично писмо до папата

4 ноември 2017, 15:33

Понтификатът на папа Франциск дал на онези, „които поддържат вредни богословски и пастирски виждания, правото и доверието да излязат на светло и да открият скритата си досега тъмнина“, която един ден трябва да бъде коригирана. Това написа на папата богословът и свещеник капуцин Томас Уайненди. Той е професор в римския университет „Грегориана“ и е един от висшите сътрудници на епископската конференция на САЩ. Папа Франциск е удостоил международно признатия учен с отличието „Pro Pontifice et Ecclesiae“ и през 2014 г. го е назначил за член на Международната богословска комисия. След обявяването на писмото американската епископска конференция поиска на 1 ноември от учения да се откаже от поста си като техен богословски съветник. Отец Уайненди се е съобразил с това искане, както се разбира от „Catholic Report“.
В писмото си Уайненди изразява своята лоялност към папа Франциск като „заместник на Христос на земята“ и „пастир на неговото стадо“. Въпреки това той критикува папата с уважителен тон:
- Че предизвиква „хронично объркване“
- Че отслабва важността на учението
- Че назначава епископи, които шокират верните с подозрителни учения и съмнителна пастирска практика
- Че създава опасение у духовници, които възразяват, че ще бъдат маргинализирани или дори „по-лошо“, ако изразяват открито мнението си
- Че кара верните католици да губят доверието си в най-висшия си пастир
Уайненди пише: „Свети отче, особено на последните два синода Вие насърчавахте всички хора, специално епископите, да говорят свободно и да не се страхуват от това какво би си помислил папата. Но забелязали ли сте, че повечето епископи по цял свят са станали странно мълчаливи? Защо е това? Епископите се учат бързо и това, което много от тях са научили през Вашия понтификат не е, че Вие сте отворени за критика, а че се възмущавате от нея. Много епископи мълчат, защото искат да бъдат лоялни към Вас, затова те не говорят открито (поне публично, частно е друг въпрос) за притесненията, които Вашият понтификат създава у тях. Мнозина се опасяват, че ако говорят свободно, ще бъдат маргинализирани или дори по-лошо.“
Уайненди твърди, че учението на папа Франциск действало „умишлено двусмислено“, например в „Amoris laetitia“. Освен това той критикува това, че папа Франциск „много често“ определял учението и доктрината като мъртва буквална вяра, която е много отдалечена от ежедневните пастирски грижи. Напротив, именно християнската доктрина, включително нейните фини разграничения, освобождава хората от светски идеологии и гарантира възвестяването на автентичното, животворящо Евангелие.
Писмото е от 31 юли (празника на основателя на Ордена на йезуитите, св. Игнаций Лойола), но за него става известно чак сега. В средата на октомври Уайненди получил кратък отговор от архиепископ Анджело Бечу, „номер две“ в държавния секретариат, че папата е видял писмото. Очевидно не е дошъл отговор от папа Франциск. След това Уайненди дал писмото на „Crux“ и други медии.
Текстът на писмото в „Crux“ “Your Holiness, I write this letter with love for the Church and sincere respect for your office”

(kath.net)

Новини: Коментари

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар