Първи кардинал с подпис под публичното изповядване на вярност към традиционната дисциплина за брака и Евхаристията

8 януари 2018, 09:28

Кардинал Янис Пуятс, бивш архиепископ на Рига, е първият кардинал, който се присъедини с подписа си към публичното изповядване на вярност към вековната дисциплина на Църквата по въпросите на брака и Евхаристията, публикувано на 31 декември 2017 г. от тримата епископи Ян Павел Ленга, Томаш Пета и Атаназиус Шнайдер (повече вж. Трима епископи обнародваха писмо в подкрепа на учението на Църквата за нерушимост на брака).
Янис Пуятс е въведен в кардиналско достойнство от св. Папа Йоан-Павел II. Роден през 1930 г., дългогодишен архиепископ на латвийската столица Рига, известен с героичната си борба срещу комунистическия режим в бившата съветска република. На 14 ноември 2010 г. кардиналът губи правото си да участва в бъдещ конклав за избор на Римски Папа, поради навършване на пределната възраст от 80 години.
Припомняме, че и двама известни италиански епископи също се присъединиха с подписите си към документа – монс. Луиджи Негри, бивш архиепископ на Ферара-Комакио, и монс. Карло Марио Вигано, бивш апостолически нунций в САЩ (повече вж. Двама известни италиански епископи се присъединиха към писмото на Шнайдер, Ленга и Пета).
La Fede Quotidiana коментира, че „бие на очи фактът, че за момента декларацията е подписана само от епископи и кардинали, които нямат какво да губят“ (доколкото са само почетни – сиреч бивши), или, както пише ватиканистът от TG1 Алдо Мария Вали – от епископи „от земи, в които Църквата е малко стадо и пламъкът на вярата е бил запален отново от някогашни депортирани от съветския режим или от преследвани“, или казано другояче – точно от такива, които, според декларациите на папа Франциск, са му най-скъпи на сърцето.

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар