Децата на Исав не се интересуват от почитта към Мария

10 май 2018, 20:23

Как всичко потъва днес в сивата маса! Човек губи така лесно убеждението си, само и само да не бие на очи. Повтаря безсмислено всяка изтъркана дума и следва най-глупавите моди, само защото и другите правят така.
А християнството иска да формира личности, които имат куража да плуват дори срещу течението.
Свети Луи Мари Гриньон дьо Монфор пише в своя Трактат за истинската почит към Дева Мария:

(188) Светските хора не се интересуват от почитта към Мария, Майката на Божите деца. Всъщност те не я мразят отявлено, понякога дори й отдават известна възхвала и твърдят, че я обичат, дори правят духовни упражнения в нейна чест. В действителност обаче те не могат да търпят това някой да обича Мария нежно, тъкмо защото те не изпитват нежността на Яков към нея. Винаги имат какво да възразят срещу набожностите, които добрите деца и слуги на Мария вярно изпълняват, за да спечелят любовта на господарката си; казано ясно, те не вярват, че почитта към Мария е необходима за спасението на душите. Според тях е достатъчно да не таят явна омраза към Божията Майка и да не презират открито почитта към нея. Те мислят, че са си спечелили достатъчно благосклонността на Пресветата Дева и че са нейни слуги, щом в нейна чест рецитират някои молитви, измърморени без искреност.

(189) Децата на Исав продават правото си на първородни, т.е. радостите на рая, за чинията леща от земни удоволствия. Те се смеят и пият, ядат и се веселят, развличат се и танцуват, без да си дават труд да станат достойни за благословията на небесния Отец, точно като Исав. Накратко, те мислят само за света, обичат само света, говорят и действат само за света и удоволствията си. За един кратък миг наслада, за суетното опиянение от почести, за златни и сребърни дрънкулки те продават кръщелната си благодат, дрехата на своята невинност, небесното си наследство.

(190) В крайна сметка светските хора преследват и мразят Божите деца явно или тайно всеки ден. Те ги притесняват, презират ги, критикуват ги, подиграват им се, обиждат ги, ограбват ги и ги мамят, докарват ги до бедност и нищета, пропъждат ги, стъпкват ги в прахта. А те самите са щастливи, заможни, уважавани, трупат богатства, правят кариера и живеят в удобства.

Превод: catholic-news.bg

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар