Предстоящата канонизация на Павел VI и Оскар Ромеро

23 май 2018, 10:56

Бл. папа Павел VI, заемал Престола на св. Петър от 1963 до 1978 г., както и архиепископът на Сан Салвадор бл. Оскар Ромеро, убит от крайнодесни бойци по време на литургия през 1980 г., ще бъдат канонизирани за светци на Католическата Църква на 14 октомври т. г. Съобщението направи лично папа Франциск.
Тържествената церемония по канонизирането на двамата блажени и на още четирима други свещеници и монахини ще се състои по време на Синода на епископите, който ще бъде посветен на проблемите на младите хора. Последното препятствие по пътя към канонизацията на Павел VI (Джовани Батиста Монтини) и архиепископ Ромеро отпадна през март т. г., когато папа Франциск подписа декретите за официалното признаване на извършените по тяхно застъпничество чудеса.
Джовани Батиста Монтини е избран за приемник на св. Петър на 21 юни 1963 г. По това време тече Вторият Ватикански Събор. Монтини влиза в историята на католицизма като реформатор, по-конкретно – като папата, провел най-крупната реорганизация на Римската курия и активен застъпник на икуменизма. През 1964 г. провежда историческа среща с Вселенския патриарх Атинагорас в Светите земи, след която двете Църкви отменят анатемите, произнесени през далечната 1054 г. Павел VI умира на 6 август 1978 г. По инициатива на св. Папа Йоан-Павел II през 1993 г. е поставено началото на продължителен процес по подготовката на неговата беатификация. На 19 октомври 2014 г. папа Франциск причислява папа Павел VI към лика на блажените.
Името на архиепископ Оскар Арнулфо Ромеро е известно по целия свят, особено в Латинска Америка. Той активно работи срещу бедността, социалното неравенство, убийствата и насилието над негови сънародници. Осъжда открито САЩ за оказаната от тях подкрепа за военната хунта, дошла на власт в Салвадор през 1979 г. Архиепископ Ромеро е убит с изстрел в главата по време на литургия, която отслужва в параклиса на болницата „Божествено Провидение“ в столицата на Салвадор на 24 март 1980 г. Убийството се случва само ден след проповед, в която архиепископът призовава салвадорските войници да прекратят насилието и нарушаването на човешките права. Предполага се, че е загинал от ръцете на бойци от т. нар. „ескадрони на смъртта“. Дълго време Ватиканът се въздържаше да започне процес по беатификация на мъченика от Салвадор, тъй като се смяташе, че епископът е споделял марксистки възгледи. Процесът по причисляване на убития архиепископ към лика на блажените започна през понтификата на Франциск. През 2015 г. отново папа Франциск призна мъченичеството на Ромено и през май същата година по време на церемония в Сан Салвадор бе беатифициран.

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар