Бретан: „Долината на светците“

7 юни 2018, 14:55

Преди 1500 години монаси и мисионери от Британия слизат на брега на Бретан (регион в Западна Франция). През 2008 г. възниква идеята да се направят каменни фигури на всички бретонски светци, които да бъдат поставени на едно място. Инициатор на проекта е Филип Абжан, професор по философия, почитател на изкуството и практикуващ католик.
Девет бретонски общини кандидатстват за проекта, наречен „Долината на светците“. През септември 2009 г. е избрана Карноет – най-бедната и най-малката сред тях, с около 700 души население. Същото лято са възложени първите седем фигури, на седемте епископи-основатели в Бретан. Всяка година се изсичат нови фигури от гранит, които правят пейзажа още по-невероятен.
Бретонците обичат местните си светци, които датират от началото на християнството и достигат до ирландско-шотландския район и Светите земи. Но най-обичана е Дева Мария, покровителка на мореплавателите. В нейна чест местните жители боядисват до днес капаците на прозорците си в синьо.
Проектът е предназначен за 1000 монументални фигури, въпреки че бретонците призовават 7 777 светци по всички въпроси в ежедневието си. По случай десетгодишнината от създаването на „Долината на светците“, на 28 юли ще бъде издигната стотната колосална фигура, с височина към четири метра. По време на тържествата за юбилея от 26 до 29 юли ще бъде открита нова рецепция, ще има пазар на занаятчиите, илюминации вечер, концерти и др.
Проектът помага да се запази религиозното културно наследство на региона. Всеки ден в „Долината на светците“ има обиколки с гид. През юни и септември могат да се видят скулпторите, работещи на открито. Планира се създаването на информационен и документален център за Средновековието в Бретан. През 2012 – годината на откриването, е имало 40 000 посетители. През 2017 техният брой е бил 337 000.

(по katholisch.de)

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар