Бразилските футболисти получиха забрана за молитви на терена и в хотела

8 юни 2018, 19:51

Бразилските футболисти ще трябва да се откажат от предишните си обичайни религиозни жестове по време на Световното първенство по футбол в Русия. По информация на в. „O Globo“ от вторник треньорският щаб забранява както общите молитви на игрището, така и в хотела. Целта е по този начин да се избегнат разделения в отбора. Много от бразилските футболисти са членове на протестантските Петдесятнишки църкви, католиците са малцинство.
На предишни световни първенства играчите често носеха ленти или фанелки с религиозни послания. Супер звездата Неймар например е известен с лентата си за глава с надпис „100% Исус“, което вече причини вълнения на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година. Наложи се ФИФА да забрани още преди години подобни послания по време на световни първенства.
На тях протестантски пастори придружаваха преди националите като духовни наставници. А защитникът Лусио, водеше на турнирите през 2002, 2006 и 2010 г. своя личен пастор. Беше обичайно играчите протестанти да се молят заедно преди и след мачовете. Другите членове на отбора оставаха настрана в такива случаи.
Междувременно са въведени строги вътрешни правила на бразилския футболен съюз CBF. Частният живот на играчите не касае съюза, въпреки това от сега нататък представянето на отбора на световни първенства и работата му ще бъдат „светски“. Но преди всеки мач в съблекалнята ще има обща молитва за Божията закрила на отбора. Това е обичай, който стои над конфесионалната принадлежност на всеки един играч.

(katholisch.de)

Новини: Хроника

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар