Свещеници от диоцеза на Падерборн поправят своя епископ за intercommunio-то с протестанти

5 юли 2018, 11:46

Група свещеници от немския диоцез на Падерборн публикува заявление, в което критикува местния архиепископ за наскоро взетото от него решение да бъде въведено т. нар. intercommunio за протестантски съпрузи на вярващи католици, в съгласие със спорно решение на немската епископска конференция по този въпрос. Както съобщихме вчера (вж. Четирима немски епископи декларираха, че ще допуснат причастяване на протестанти в своите диоцези), архиепископът на Падерборн е решил да имплементира т. нар. „ръководни насоки“ на конференцията, допускащи причастяване на протестанти, които са съпрузи на католици от диоцеза, „при определени индивидуални случаи“. Свещеническата група, която се представя под името Communio veritatis, определя решението на монс. Ханс-Йозеф Бекер като „неприемливо“.
Както съобщава австрийската католическа агенция kath.net, групата „Communio veritatis“ цитира в изявлението си редица документи на Църквата, посветени на доктрината и дисциплината на тайнствата. На първо място, те заявяват, че „за да бъде някой в състояние да приеме Светото Причастие, той трябва да е пълноценен член на Католическата Църква и да е в състояние на благодат“ (Кодекс на каноничното право на Католическата Църква, 291). В допълнение към това, ако някой отхвърля един или няколко аспекта на някое от тайнствата, той губи разположението да ги получава редовно (Ecclesia de Eucharistia, Папа Йоан-Павел II, 46). В тази връзка, по отношение на християните-протестанти, групата свещеници коментира, че „част от същността на протестанството е това, че то не споделя пълнотата на католическата вяра в Светата Евхаристия“.
По-нататък в текста свещениците се позовават на наскоро направени бележки от кардинал Валтер Брандмюлер по отношение на канон 844, параграф 4 от Кодекса на каноничното право, който урежда случаите на „тежка необходимост“, при които християнин-некатолик може да получи Светото Причастие. Свещениците заявяват, че „не е диоцезалният епископ човекът, който може да определя ситуацията на смесен брак като спешна или неотложна ситуация, с цел да направи възможно intercommunio-тo“. Както обяснява кардинал Брандмюлер, такъв тип неотложни ситуации се отнасят до „извънредни случаи, каквито са война, депортация или природни катастрофи“.
Свещениците от Падерборн добавят още един аспект към контекста на цитирания канон, а именно, че католически свещеник може да оказва пастирска помощ на християни-некатолици, само в случай, че въпросните лица не са успели да намерят служител от Църквата или общността, към която принадлежат. Разбира се, в Германия случаят изобщо не е такъв, тъй като в страната е пълно с протестантски пастори.
Продължавайки с коментара си, свещениците от Communio Veritatis подчертават, че съгласно Катехизиса на Католическата Църква, всеки, който пристъпва към Светото Причастие, трябва да е свободен от грехове. Затова, „ако протестант се намира в наистина неотложна ситуация, той първо трябва да пристъпи към тайнството Изповед“.
Като последна точка свещениците добавят, че „що се отнася до вечното спасение, в немалко изключителни случаи съществува възможност за допускане на християни-некатолици до тайнството Изповед, Маслоосвещение и Причастие“. Но за да се случи това, най-напред трябва да бъдат изпълнени посочените по-горе условия. „Задължение на всеки човек е съвестно да се съобразява с тях“ (вж. Папа Бенедикт XVI, Sacramentum Caritatis, 56).
В заключение, групата свещеници от Падерборн заявява: „Кръгът свещеници Communio Veritatis остава твърдо в лоялна служба на Исус Христос във всичко, както и съгласно неизменното учение на Католическата Църква – за спасение на душите“.

Източник: Life Site News

Новини: Коментари

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар