Относно физическото наказание

26 юли 2018, 17:04

Физическо наказание на децата трябва да се прилага само тогава, когато са изчерпани всички други методи за въздействие: убеждаване, обяснение за неприемливостта на поведението му, лишаване на децата от някои преимущества или удоволствия.
Едно плясване по дупето вече ще има ефект. Не за да го заболи, а за да се засрами. Всичко зависи не от силата на удара, а от това как ще представите наказанието. Отново всичко зависи от вас.
Физическото наказание на децата е толкова по-действено, колкото по-малко е детето. То е неприемливо за деца и юноши, чието неправилно поведение се дължи на заболяване.
Физическото наказание е правилно, когато поведението на детето представлява заплаха за живота и здравето му. Например, когато детето, знаейки как да се държи на улицата, напук на родителите си пресича пред колите.
Ако държанието на детето застрашава живота и здравето на околните (игра с огън, удряне на по-слаби деца).
Ако детето съзнателно и целенасочено нервира родителите си или други членове на семейството, които не могат да се защитават (например по-малките деца).
Американският психолог Кембъл не препоръчва честите телeсни наказания, защото те нарушават формирането на съвест у детето. Телесното наказание го унижава. У него не може да се развие здраво чувство на вина, което се превръща във вътрешен ограничител на лудориите. Вместо това се появява страх от наказание. Прекомерното чувство за вина е вредно за нормалното психическо развитие на детето.
То започва да мисли, че агресивното отношение към хората е норма и че да си агресивен е правилно. По-късно така ще възпитава своите деца.
Искам още веднъж да подчертая: физическо наказание трябва да се използва само в краен случай и само в такава форма, която няма да причини някакво телесно или психическо увреждане на вашето дете! По този въпрос е важно да има умереност и целесъобразност.
Не забравяйте, разбира се, похвалата и насърчението. Похвалата има още по-голямо значение от наказанието. Нейната цел е да направи детето по-добро, докато наказанието е насочено само към спиране и предотвратяване на лошото. Така че не се скъпете за комплименти към децата си.
Всяко дете иска да радва родителите си. Всяко дете (не се съмнявайте) се чувства щастливо, когато мама и татко са доволни от него. Въведете правилото всеки ден да хвалите детето за нещо, намерете за какво.
Статията е написана по повод широко коментираното изказване на папа Франциск, направено по време на аудиенция преди няколко години, че родителят може да плесне детето, но при условие, че няма да унижи достойнството му. Авторката на статията, Марина Ткач, която е социален педагог и психолог, заключава въз основа на казаното, че думите на папата са съвършено верни.

(katolik.ru)

Новини: Коментари

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар