Духовен наставник на студенти уволнен след изкупителна молитва заради гей парада в Глазгоу

27 юли 2018, 14:44

Марк Морис, католически свещеник и духовен наставник на студентите в Каледонския университет в Глазгоу (GCU), бил освободен от поста си в него, след като свикал Броеница за изкупление заради обидата, нанесена на Бог чрез гей парада в Глазгоу.
Молитвата със Светата Броеница се състояла на 16 юли в църквата „Непорочно Сърце Мариино“ в Балорнок, чийто енорийски свещеник е Марк Морис. Гей парадът бил проведен предишната събота. Най-известната личност сред участниците била Никола Стърджън, първи министър на Шотландия.
Каледонският университет в Глазгоу изразил „огромното си разочарование“ от поведението на Морис. Директорката на университета съобщила, че той няма да изпълнява повече задълженията си през следващия семестър.
Студенти католици от университета протестирали срещу отстраняването на Морис. В публикация във Facebook членовете на католическата общност в GCU изразили солидарността си със свещеника. Морис изпълнявал задължението си години наред „с радост, достойнство и с усмивка на лицето“. Студентите били разочаровани от уволнението му. „Отвратително е, че католически свещеник е уволнен от поста си на духовен наставник на студентите, само защото е защитавал католическото учение“, пишат студентите.
Молитвата за изкупление се е състояла в енорийската църква на о. Морис и няма нищо общо с неговата дейност като духовен наставник, отбелязват студентите.
Студентите критикуват университета, че има „много изкривено разбиране“ за „равенството и многообразието“ предвид факта, че „той не е допуснал абсолютно никакво различие на мнения за гей парада в Глазгоу“.

(kath.net)

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар