Канадски медиен свещеник ще служи литургия за ЛГБТ

31 юли 2018, 13:45

Канадският свещеник Томас Розика CSB, сътрудник на ватиканската пресслужба и директор на католическата телевизия „Salt and Light“ в Торонто ще отслужи литургия за католици-ЛГБТ. Той посещава групата „All Inclusive Ministries“ (определяща се като „мост между Църквата и ЛГБТ“ и канеща също техните семейства и приятели), която се подвизава в католическата енория „Дева Мария от Лурд“ и веднъж месечно предлага католическа литургия и среща, на която „всеки може да се почувства свободен да се помоли в благоприятна среда“.
На тези срещи католиците ЛГБТ и техните приятели можели да общуват в социалните мрежи, да споделят историите си и да поддържат контакти и според описанията на групата имали „пълен достъп до тайнствата“. Това не е група от католици, които искат да се завърнат към начина на живот, препоръчван от Католическата църква.
През 2015 г. Томас Розика заявил, че езикът на Катехизиса на Католическата Църква за хомосексуалността трябва да бъде променен. След критичните думи на кардинал Улфред Нейпиър за това изявление, Розика блокирал не малко от свите последователи, не споделящи личните му оценки, които нямат общо с католическото учение.
Той е носител на папския орден „Pro Ecclesia et Pontifice“. Бил е национален директор за СМД 2002, назначен от канадската епископска конференция.
От 1969 г. католическата енория „Дева Мария от Лурд“ е под опеката на йезуитите. Църквата се намира в един от най-богатите квартали на Торонто. Енорията приема всеки, независимо от раса, националност, вероизповедание, пол, възраст, сексуална ориентация и т.н. Веднъж месечно енорията кани на литургия за изцеление, особено хора с ХИВ и СПИН.

(kath.net)

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар