Папата внесе промяна в Катехизиса на Католическата Църква по въпроса за смъртното наказание

7 август 2018, 08:30

Папа Франциск издаде рескрипт, с който одобри нова редакция на параграф 2267 от Катехизиса на Католическата Църква, отнасящ се до смъртното наказание.
Новият текст изглежда така:
„Дълго време прилагането на смъртно наказание от страна на законните власти след съдебно решение се смяташе за адекватен отговор на сериозността на някои престъпления, както и за приемливо, макар и крайно, средство за защита на общото благо. В наши дни нараства осъзнаването, че дори и да е извършил тежко престъпление, човек не губи своето достойнство. Освен това намира разпространение едно ново разбиране за смисъла на углавното наказание от страна на държавата. Също така бяха изградени по-ефективно системи за задържане под стража, които гарантират надлежна защита на гражданите, като в същото време не лишават закононарушителите от възможността да изкупят вината си“.
В изменения параграф от Катехизиса се подчертава, че Църквата решително ще настоява за отмяна на смъртното наказание по целия свят, като поучава в светлината на Евангелието, че „смъртното наказание е неприемливо, защото посяга на неприкосновеността и достойнството на човека“.
Последният цитат е взет от обръщението на папа Франциск към участниците в заседание, организирано от Папския съвет за насърчаване на новата евангелизация, състояло се на 11 октомври 2017 г. На 11 май 2018 г. по време на среща с префекта на Конгрегацията за доктрината на вярата кардинал Луис Франсиско Ладария Ферер Светият Отец одобри нововъдението в Катехизиса на Католическата Църква, а документът за това бе подписан на 1 август 2018 г. – деня на възпоменанието на св. Алфонс Мария де Лигуори.

Новини: Ватикана

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар