Света Едит Щайн – съпокровителка на Европа

9 август 2018, 13:15

Европа се намира под небесната закрила на трима големи светци: Бенедикт Нурсийски, основател на западното монашество, и братята Кирил и Методий, апостоли на славяните. Поисках да прибавя към тези изключителни свидетели на Христос и толкова женски образи, за да подчертая важната роля, която са играли и продължават да играят жените в историята на Църквата и на континента.
Още от началото на своята история Църквата, въпреки че е била повлияна от културите, в които е живяла, е признавала пълното духовно достойнство на жената, започвайки с уникалното призвание и мисията на Мария, Майката на Спасителя. Както свидетелства Римският канон, християните от началото са се обръщали към жени като Фелицитас, Перпетуа, Агата, Лучия, Агнес, Цецилия, Анастасия и то не по-малко пламенно, отколкото към светците.
Трите светици, провъзгласени за съпокровителки на Европа, са свързани по специален начин с историята на континента. Едит Щайн, която произхожда от еврейско семейство, изоставя блестящата си кариера като учен и става кармелитка с името Тереза Бенедикта от Кръста. Тя умира в концентрационния лагер Аушвиц и е символ на драматичните събития в Европа през този век. Света Бригита Шведска и Катерина Сиенска, и двете живели през XIV в., са работили неуморно за Църквата, чиято съдба в цяла Европа живо ги интересувала…
И трите свидетелстват по чудесен начин за връзката между съзерцание и действие. Животът и делото им свидетелстват много красноречиво за силата на възкръсналия Христос, който живее в своята Църква: силата на щедра любов към Бога и хората, силата на истинското, морално и социално обновление. В тези нови покровителки, толкова богати на дарби, както свръхестествени, така и човешки, могат да намерят вдъхновение християните и църковните общности от всяка деноминация, както и гражданите и държавите на Европа, които са ангажирани в търсенето на истината и общото благо.

Йоан Павел II
Проповед по случай откриването на второто специално събрание на Епископския синод за Европа на 1.10.1999 г.

Новини: Актуално

Коментари

Няма коментари

Оставете коментар